Aliye Mutlu – "Aşk Kokusu"



Aliye Mutlu ismi aslında “Aşk ve Ceza” dizisinin izleyicileri tarafından bir süredir biliyormuş. Öncesinde çok sayıda filme müzik, çok sayıda filme de dublaj yapmış olan Aliye Mutlu, birkaç da sinema filmi ve televizyon dizisinde oynamış olmasına rağmen, “Aşk ve Ceza” dizisi için seslendirdiği şarkılarla ciddi bir hayran kitlesi edinmiş. Mişli muşlu cümleler kuruyorum zira ben bu durumun geç farkına varanlardanım. Bahis konusu diziyi hiç izlememiş olmam bir yana, dizinin Kıraç tarafından hazırlanmış müziklerini (albüm olarak yayımlanmadı ama dijital platformlarda satışa sunulmuştu) oturup dinlememişim hiç. Bunda Kıraç’ın payı var mıdır? Pekala mümkündür.


Aliye Mutlu’nun söz ve müziği de kendisine ait bir şarkısı geçtiğimiz günlerde hem radyolara, hem de televizyon kanallarına servis edildi, ardından da dijital platformlarda satışa sunuldu.

TMC’nin piyasanın gelmiş geçmiş en temkinli müzik yapım şirketlerinden biri olduğu bir gerçek. Adımlarını çok sağlam atıyor. TMC’nin kitabında deneme-yanılmayla, el yordamıyla iş yapmak, işi şansa bırakmak, “ya tutarsa”lara bel bağlamak yok. Portföyünde sadece kendi çizgisindeki isimleri bulunduruyor ve şaşırtıcı bir şekilde hiç kimse o çizginin dışına çıkmıyor. Bunlardan dolayı da TMC etiketli her yeni albüme, özellikle de her ilk albüme ayrı dikkat etmek gerekiyor.


Sinema filmlerinin başında perdede görünen yapımcı firma logolarına göre filmin güzel olup olmadığına kanaat getirme geyiği vardır ben kendimi bildim bileli. MGM’nin aslanı kükredi mi “Aaa tamam bu aslanlı filmler güzel oluyor,” der oradan birisi çıkıp. İşte tam da o hesap. TMC etiketi her ürün için belli bir çizginin üstünü vaat ediyor ve benim bu düşünceyi dillendirecek kadar içselleştirmiş olmam da şahsi genelleme başarımı değil, TMC’nin marka yönetimi başarısını gösteriyor.


Bunları sayıp dökmek zorundaydım ki konu Aliye Mutlu’ya doğru yol alsın. Çünkü Aliye Mutlu çok uzun soluklu müzik serüvenine rağmen, aslında popüler müzik piyasasına resmi girişini bu şarkıyla yapıyor ve bunu TMC çatısı altında yapabiliyor olması ciddi bir şans. Çünkü yukarıda saydığım sebeplerden dolayı ister istemez kulak kabartacak kişi sayısı çok. Bunlardan biri de bendim nitekim.

Bulgaristan Varna doğumlu Aliye Mutlu’nun bütün okul hayatı İstanbul’da geçmiş. Daha 14 yaşındayken dans dersleri almaya başlamış, lisedeyken bir yandan da konservatuarda yarı zamanlı olarak okumaya başlamış. Üniversite düzeyinde konservatuar eğitimini ise opera ve şan üzerine almış ve sonrasında hayatını tamamen müziğe adamış.


“Aşk Kokusu” dinleyene iyi gelen bir şarkı. Bunda şarkının hem sözleri, hem de müziğindeki pozitif enerjinin payı çok büyük kuşkusuz. Ama bu enerjiyi sesi ve mimikleriyle çok iyi yansıtan bir de Aliye Mutlu var. Nevzat Yılmaz’ın bir yandan nefeslilere bir yandan da zillere yüklenen eski stil düzenlemesi de bu şarkıda bir artıya dönüşmüş. Şarkı adeta bunu istemiş.

Şarkıyı da sevdim, Aliye Mutlu’nun enerjisini de. Dizi için yapılmış şarkılardan aynı tadı alamadığımı da söylemeliyim ama elbette onları başka bir yere koymak gerekiyor. Sesini çok iyi kullanabildiği ortada. Her şancının sesinin marifetlerini gösterme hevesi de malum. Ama Aliye Mutlu’nun buna ihtiyacı yok. Şayet bu sıcaklıkta başka şarkılarla devam ederse, çok daha fark edilir olması ve kimselere benzetilmeden adını kabul ettirmesi uzak ihtimal değil.


Hakan Yonat’ın çektiği dijital animasyonlara dayalı klibin ise şarkının neşeli ruh halini yeterince yansıtamadığını, aksine karanlık ve soğuk bir dünya yarattığını düşündüm ilk izleyişte. Tamam teknik şahane ama şarkının duygusuyla örtüştüğünü söyleyebilmek biraz zor. Daha renkli cıvıl cıvıl, yine de animasyonlu ama çiçekli, böcekli bir klip amaca çok daha fazla hizmet edebilirmiş aslında.


HAZİRAN 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder