Cansu - "His"



Popüler müzik açısından çok bereketli bir yıl olarak kayıtlara geçecek 2011 yılında ilk albümünü yayımlayanlardan biri de Cansu Kurtçu oldu. Özellikle son dönemde bir çok güncel albümde söz yazarı/besteci, bazen de prodüktör olarak adını gördüğümüz Cansu, bu defa şarkılarını kendisi seslendirdi ve “His (Her Şey İçinde Saklı)” adını verdiği ilk albümü geçtiğimiz günlerde piyasaya sürüldü.

Gülben Ergen’den Demet Akalın’a, sektörün tam da göbeğindeki isimlerle çalışmış olmanın getirdiği tecrübeyle, ilk albüm acemiliği taşımayan bir ilk albüm yapmış Cansu. Her şeyin bu kadar yerli yerinde olduğu ilk albüm sayısı çok değil.


Albümdeki tüm şarkıların söz ve müzikleri Cansu’ya ait. Düzenlemelerde ise ortağı Fettah Can başta olmak üzere Cem İyibardakçı ve Serkan Ölçer’in imzaları var. Şarkıların tamamına akustik düzenlemeler yapılmış. Yaz mevsiminde yüksek tempolu şarkılar yapılır saplantısına inat, orta, hatta yer yer ağır tempolu bir albüm bu.

Radyoların gündüz saatleri yayın akışlarında yer bulabilecek şarkılar yapma zorunluluğu gibi bir şey doğdu iki binlerde. Şarkınız yeterince yüksek tempolu olmazsa, rotasyona almıyor ve radyoların en çok dinleyici topladığı gündüz saatlerinde çalmıyorlar çünkü. Her nedense radyo dinleyicilerinin gün içerisinde sürekli hoplayıp zıpladığı, eğlenmelere doyamadığı var sayılıyor ve sektörün kuralları bu deli saçması mantıkla işliyor.


Oysa son iki yıldır daha orta tempolu, hatta ağır tempolu şarkıların daha çok prim yaptığı, sevildiği, ilgi gördüğü gibi de bir gerçek var orada. Bahsi geçen mantığa bir tepki gibi doğan ve sadece düşük tempolu şarkılar yayınlayan radyo kanallarının yükselişe geçmesi boşuna değil. O kadar da eğlenceli olmayan hayatlarımızda, hababam de babam eğlendirilmekten, sulu zırtlak “dj”lerden, “dım tıs dım tıs” şarkılardan fena halde sıkılanların sayısı sanıldığından çok daha fazla. Kaldı ki bu ülkede yaşayan insanların tamamının hayatı “her gece Reina” coşkusunda geçmiyor.

Tüm bunlar düşünüldüğünde, Cansu’nun bir risk gibi görünen bu tarzı ve tavrı, aslında uzun vadede başarı getirecek, yerini bulacak bir tercih olabilir.


Cansu’nun şarkılarında gayet doğru düzgün, mantıklı, doğru bir imlâyla yazılmış, hikâyesi olan, anlamı olan şarkı sözleri var. Ne var ki besteler vasat bir çizgide kalıyor. Albümün bütününde çok parlak, çok dikkat çekici, çok çarpıcı bir beste yok. Bu haliyle ilk dinleyişte “bu bir Cansu bestesi” dedirtecek, orijinal, kendine özgü bir stili de yok henüz Cansu’nun. Galiba bunun için biraz daha zamana ihtiyaç var.

Buna karşılık şarkıcılık tekniği açısından gayet başarılı olduğu söylenebilir. “Geçmiş Geçmişte Kaldı”, “Anlamak Zor” gibi bazı şarkılarda ciddi şekilde hissedilen Deniz Seki etkisini bir yana koyarsak, gerek prozodi, gerek vurgu ve baskıları ile piyano seslerde gezinen zor cümlelerde gösterdiği yetkinlik, benim diyen bir çok şarkıcıdan daha iyi.       


Albüm kartonetinde güzel bir kadını alabildiğine güzel fotoğraflamış Onur Ercoşkun’un ışıklı karelerine karşın, Nilşah Ağaoğlu tarafından yapılmış kapak tasarımının biraz zayıf kaldığı söylenebilir. 

Bütünüyle bakıldığında iyi bir albüm “His”. En azından Cansu’nun bundan sonra yapacakları açısından umut vaat ediyor. 


TEMMUZ 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder