Gülben Ergen & Mustafa Sandal – "Şıkır Şıkır"


Mustafa Sandal da Gülben Ergen de müzik piyasasında muhteşem şarkıcılar olarak anılmadılar yıllardır. Ortalama seslerinin eksiğini yeri geldi doğru şarkılarla, yeri geldi görsel ambalajı sıkı tutarak kapattılar ve pekala da ayakta kaldılar. Tek ortak paydaları da buydu zaten. Yoksa hitap ettikleri kitle ve pazardaki payları düşünüldüğünde birbirlerinin yolundan geçmeleri pek de ihtimal dahilinde değildi.


Artık Gülben Ergen, Sibel Can’ın Kenan Doğulu’dan şarkı alıp onunla düet yaptığını duydu, gördü de oradan mı aklına geldi bilinmez ama albüm de albüm diye hafta dokuz gün sekiz stüdyolardan “tweet”lemekte iken durduk yere beklenmedik bir şekilde bir düet “single”la dinleyici karşısına çıktı. Evet müzikal anlamda Gülben Ergen son birkaç yıldır çok başka bir yere gitti ve Ebru Gündeş-Sibel Can ve de Hülya Avşar-Seda Sayan çizgisinden bir hayli uzaklaştı, düpedüz poplaştı ama Demet Akalın-Hande Yener-Gülşen çizgisinde de değil. Peki nedir o halde bu Mustafa Sandal sevdası?


Bir kere Mustafa Sandal’ın çok uzun zamandır doğru dürüst bir “hit” çıkaramadığı, bu anlamda çok yaratıcı ve üretken bir müzisyen olmadığı bir gerçek. Olmak zorunda da değil aslında. Kısıtlı sesine rağmen pop müziğin gerektirdiği bütün sempati ve sahne enerjisi var onda. Yani kimden olsa şarkı bulup başa güreşmeye devam edebilir. O ise ısrarla çok küçük bestelerle müzisyenliğini ispat derdinde.


Hal böyleyken bir Mustafa Sandal şarkısı Gülben Ergen’e ne katar? Hadi orijinali bir Arap şarkısı olsun ve Mustafa Sandal sadece sözleri yazsın (ki öyle olmuş); peki Mustafa Sandal’la düet yapmak Gülben Ergen’e ne katar? Modaya uyulsun diye midir sadece?.. “Rakipler yaptı, biz de yapalım” mıdır?.. Peki, ona da kabul; modaya uyulsun, rakiplerden geri kalınmasın. Peki insan daha iyi bir şarkı bulalım da en azından şu havamız, iddiamız boşa gitmesin diye de mi düşünmez? Nedir Allah’ınızı severseniz bu “kıpır kıpır, şıkır şıkır, tıkır tıkır” kafiyesi?.. Bu bile tek başına bu şarkıyı (en hafif tabiriyle) “basit” kılmıyor mu?


Gülben Ergen’in Demet Akalın ve benzerleriyle baş edemeyeceğini anlayıp “Uzun Yol Şarkıları” albümüyle başka bir kulvara geçmesi ve kendini oradan daha “saygın” konumlandırarak çıkması (“Giden Günlerim Oldu” gibi kötü bir şarkıya rağmen) zekice planlanmış ve başarıya ulaşmış bir manevraydı. Ama sanırım aranın zamanca değil ama mesafece fazla açılması, o çoluk çocuk sahibi olurken rakiplerin hiç boş durmaması ve üstüne özel hayatındaki malum tatsız gelişmeler Gülben’in paniğe kapılmasına sebep oldu. Yoksa bu şarkıyı sahiden beğendiğini, bu düete içine sinerek imza attığını düşünmüyorum (her ne kadar kendisi her yerde sürekli bunun aksini ifade etse de.) Çünkü o çok zeki bir kadın.

HAZİRAN 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder