Kedi – "Aptal / Aşk Var mıdır?"



Kedi’yi oluşturan Ceren Taçan ve Özkan Atilla Tokcan lise yıllarından beri tanışıyorlarmış. Birlikte müzik yapmaya karar verdikten sonra şarkılar üretmişler ve bir “demo” hazırlamışlar. Tabii bu işlerin başkenti İstanbul olduğu için, Ankara’dan kalkıp İstanbul’a gelmişler ve attıkları birkaç adım onları Samsun Demir’le tanışmaya kadar götürmüş.

Ceren Taçan Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatında okumuş, Özkan Atilla Tokcan ise okulla arası iyi olmayanlardan. Konservatuar da dahil olmak üzere, birkaç kez okul bırakmışlığı varmış. Grupta genellikle şarkı sözlerini Ceren yazıyor, besteleri ise Atilla yapıyormuş.


İstanbul’a geldikten kısa bir süre sonra, üstelik internet meşhuru filan da değilken, eskiden ünlü bir şarkıcıya vokal yapmamış ya da bir süre ünlü bir aranjörün çantasını taşımamışken DMC gibi firmanın kanatları altına girebilmiş olmak az şey değil. Kedi’nin bu fırsatı nasıl değerlendireceği ise zaman içerisinde belli olacak.

Kedi ilk iş olarak iki şarkıdan oluşan bir “single”la müzik dünyasına tanıtıldı. Her ne kadar kendi şarkıları varsa da sanırım işi şansa bırakmayan istemeyen DMC, yine bildik bir besteciden istifadeyle garanti bir şarkıya oynamayı tercih etmiş. “Aptal” bir dinleyişte akılda kalan, kolay eşlik edilebilecek, hem yürüyüşü hem de sözleriyle bugünün gençliğini (Beyaz değil belki ama Okan Bayülgen gençliğini) yakalayabilecek gayet iyi bir şarkı.


Şarkının sözlerini yazan Deniz Erten bugünlerde Hadise, Murat Boz ve Sibel Can albümlerinde de ismini gördüğümüz bir söz yazarı ve sanırım bundan sonra ismini daha sık görecek ve duyacağız. Hem besteci hem aranjör Volga Tamöz, yıllardır müzik piyasasının içinde olmasına rağmen son birkaç yıldır yaptığı işlerle popüler müziğin yıldızı parlayan isimlerinden biri oldu. Bu şarkı da gerek düzenleme, gerekse beste olarak Volga Tamöz’ün profesyonel dokunuşlarıyla, popun ortalama seyrinin üzerine çıkıyor.


“Single”da yer alan ikinci şarkı ise sözü müziği grup üyelerine ait olan “Aşk Var mıdır?” “Glam-rock” sularında yüzen bu şarkının düzenlemesini ise Atilla, Selçuk Sami Cingi ile Yüksek Sadakat’ten Kutlu Özmakinacı birlikte yapmış. Bir tek şarkıdan yola çıkarak ikilinin bundan sonra duyacağımız şarkıları hakkında öngörüde bulunmak gerekirse, durumun gayet umut verici olduğunu söyleyebilmek mümkün. Çok sade, temiz, net bir tarz ve tavır var bu şarkıda çünkü.

“Aptal” için çekilen klipte, baştan aşağı “retro” bir imaj kullanılmış. “Retro”nun her çeşidine duyduğum bitmek tükenmek bilmeyen sempati bir yana, özellikle solist Ceren’in fiziğiyle de çok uyumlu olmuş bu görsel ambalajın belki yeni ve yaratıcı bir fikir değil ama akılda kalıcılığı artırmak adına gayet başarılı bir çalışma olduğu söylenebilir.


Kedi’nin Türkçe “rock” müziğin daha kentli ve daha üniversiteli kanadında, hatta “rock” dinlemeyenlerin de sevip bağrına basacağı bir kulvarda yolunu almaması için hiçbir neden yok. Tabii bundan sonra gelecek şarkılar ve albüm, bu çizgiyi başka bir yöne kaydırmazsa.

HAZİRAN 2011

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. bilgilendirme için çok teşekkürler.


    aptal şarkısı çok sade ve çekici, dilerim grup başarılı olur.

    YanıtlaSil