Tanju Okan – "Ve Tanju Okan Sahnede"



Daha önce Tanju Okan diskografisinin büyük bir bölümünü iki disk halinde yayımlayan Odeon Müzik, bu albümlerle bugün ulaştığımız “nostalji” furyasının da çıkış noktalarından biri olmuştu. Odeon Müzik, yıllar sonra bu defa daha önce yayımlanmamış kayıtlarla oluşturulmuş bir Tanju Okan albümü daha çıkarıyor dinleyici karşına.


Düşünün bir Frank Sinatra’nın, bir Elvis Presley’in daha önce yayımlanmamış, yıllardır bir köşede unutulup kalmış bir canlı konser kaydı günün birinde bulunsa nasıl kıyamet kopar. Kopuyor da nitekim. Yani en azından Batıda böyle bu. Çünkü kıymet verilen şarkıcılar, besteciler, yorumcular değerlerini asla yitirmiyorlar; yaşlansalar, hatta ölseler bile.


Bizim ise unutkan bir toplum olduğumuz aşikar. Hatta bu unutkanlığın vefasızlıkla yer değiştirdiğine de sıklıkla şahit oluyoruz. Cahide Sonku’dan başlar, Ergüder Yoldaş’tan devam ederim; konu uzar gider...

Özetlemek gerekir ise, çok ama çok kıymetli bir albüm bu; çünkü bir Tanju Okan daha yok ve asla da olmayacak. Ondan geriye ne kaldıysa, ne bulduysak kâr. O eşsiz, o kocaman, o kan sıcağında, güneşli, yıldızlı, yağmurlu, hayat kokulu sesi, o sesin şarkılara kattığı nefesi ne kadar duyar, hissedersek o kadar yıkanacak kulağımız, ruhumuz, kalbimiz…


“Ve Tanju Okan Sahnede” albümünde, tamamı canlı kaydedilmiş on üç şarkı var. İngilizce ve İtalyancalar, pop-caz türkü yorumları ve bildik Tanju Okan şarkıları. “Kadınım”dan “İzmir’in Kavakları”na, “Mühür Gözlüm”den “Tamo E T’amero”ya başından sonuna dek dinlemelere doyulmayan bir konser, bir şölen, bir festival. Canlı canlı çalan orkestranın tadı, bilgisayar eli değmemiş katıksız müziğin doyumsuz hazzı ve dünya çapında bir şarkıcı; Tanju Okan.

Tanımıyorsanız tanımak, tanıyorsanız hatırlamak, yeniden keşfetmek için, ve elbette altmış ve yetmişli yılların televizyonlardaki dönem dizilerinde gördüğümüz kadife kumaşlı pespaye koltuklar, beyaz saç bantları ve “lakin”le başlayan “o vakit”le devam eden cümlelerden ibaret olmadığını anlamak için… “Ve Sahnede Tanju Okan”! Buyurun, dinleyin!

HAZİRAN 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder