Sattas - "Sattas"


(22 Ekim 2012 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Bob Marley sayesinde Jamaika’dan çıkıp tüm dünyaya yayılan “reggae” müziği Türk popüler müziğinde zaman zaman bir renk unsuru olarak kullanılmışsa da, bu türü hakkıyla icra eden az sayıda grup oldu bugüne dek. 2004 yılında kurulan ve bugünkü kadrosu Orçun Sünear, Derya Eke, Cem Konuk, Erdem Birgül, Faruk Demir Tugayoğlu ve Efe Erkayacan’dan oluşan Sattas ise yıllardır türün meraklıları tarafından ilgiyle takip edilen bir “reggae” grubu. Sattas’ın ilk albümü geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı.


“Reggae”nin ilk bakışta eğlenceli gözüken, ancak aslında ciddi bir muhalif tavır, otoriteye ve toplumsal baskılara karşı duruş içeren ruhunu ve müzikal olarak basit fakat bir o kadar da icrası zor ritmik ve melodik yapısını, türün gerekliliklerinin dışına çıkmadan Türkiyeli hale getiren Sattas, ülke popüler müziğine bugüne dek hiç sunulmamış bir alternatif sunuyor.

12 şarkının yer aldığı albümde bazı şarkılar Türkçe, bazıları ise İngilizce sözlü. Bütün şarkıların söz ve müzikleri ise gruba ait. Grubun solisti ve kurucularından Orçun Sünear yer yer caz ve “blues” renkleri de taşıyan çatallı sesi ve sahne üzerindeki kendine özgü tavrıyla da farklı bir solist portresi çiziyor. Yıllardır birlikte çalışan grubun sahne performanslarının büyük ilgi görmesinde Sünear kadar, her biri çok iyi birer müzisyen olan grup elemanlarının da büyük payı var. Nitekim albümü dinlediğinizde bu yüksek enerjinin stüdyo ortamına da birebir yansıdığını görüyor/duyuyorsunuz.


Sattas’ın “reggae” türünde “cover” yapabileceği yüzlerce şarkı varken ve bir tek “cover”la bile dinleyiciyi kolayca tavlamak mümkünken, zoru seçerek tamamen kendi şarkılarından oluşan bir albüme imza atması da bugünün müzik piyasası şartlarında dikkat çekici bir tavır.

Özellikle savaş karşıtı sözleriyle dikkat çeken “American Rambos” ve “Savaş Bitmeli”, dinleyende oracıkta kalkıp bir şeyler yapma hissi uyandıran “Groundation” ve Running Away, ilk klip şarkısı olan “Irie” ve ikinci klip şarkısı olarak seçilen “Eskitilmiş” başta olmak üzere albümdeki her şarkı tek tek keşfedilmeyi hak ediyor.


Benim gibi “reggea” müziğine mesafeli duranlardan bile olsanız, bu albümü dinledikten sonra bakış açınızı değiştirmeniz çok mümkün. Sattas’la ve müziğiyle tanışmak için fazla zaman kaybetmeyin.   

EKİM 2012

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder