Ece Seçkin - "Bu Ne Yaa!"


(19 Kasım 2012 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Hepimiz farkındayız ki iki bin onlu yıllar Türkiye’de pop müzik açısından verimli geçmiyor. Bu gerçeği doğrulayacak çok sayıda gerekçe var elimizde. Bunların hepsini tek tek saymak belki ayrı bir yazı konusu olabilir ama galiba en belirgin gerekçe artık yeni bir yüze, yeni bir sese adını duyurma şansının neredeyse hiç verilmemesi. Oysa tüm dünyada geçmişten gelenler hâlâ dinlenilir ve alkışlanırken bir taraftan da yenilere de kapılar sürekli açık tutulur ki kan deveranı devam etsin (adı üstünde) popüler müzik durmaksızın kendini güncellesin.

Bu şartlar altında adını daha önce hiç duymadığımız, henüz 20 yaşındaki Ece Seçkin’i müzik piyasasına lanse etme cesaretini gösterdiği için Doğulu Productions’ı ve Socia Entertainment’ı kutlamak gerekiyor. Bir ekip ruhuyla ortaya çıkarılan Ece Seçkin’in ilk albümü “Bu Ne Yaa!” pop müzik piyasasına adeta taze kan gibi çıkageldi.


Altı yaşında konservatuvarın kapısından giren Ece Seçkin, aldığı piyano eğitimini şan, bale ve dans dersleriyle perçinlemiş, lise yıllarında da kendi kurduğu grupta şarkı söylemiş. Halen Hukuk Fakültesinde eğitim gören Seçkin’in müziğe profesyonel olarak adım atması ise Ozan Doğulu ile tanışması sayesinde olmuş. Daha önce müzik dünyasına Bengü ve Sıla’yı kazandıran Doğulu Productions  (bir anlamda Doğulu ailesi), menajer Ufuk Ergin’in de desteğiyle Ece Seçkin’i söyleyeceği şarkılardan, giyeceği kostümlere dek bir proje olarak bugünlere hazırlamışlar. Bugün müzik piyasasında eksikliği en çok hissedilen şeylerden biri de bu değil mi zaten? Proje, tasarım, önceden belirlenmiş bir kariyer planı ve bu doğrultuda sürdürülen bir ekip çalışması ne yazık ki çok kıdemli, çok deneyimli starlarımızın bile göz ardı ettiği gereklilikler.


Altı şarkılık bu albümde şarkıların söz ve müziklerinde Deniz Erten, Ozan Doğulu, Arzu Alsan ve Hakan Bahadır’ın yanı sıra yazdığı şarkı sözlerini ilk kez bir albümde değerlendiren Ece Doğulu’nun imzalarını görüyoruz. Bir şarkı (“Yana Yana”) yıllar önce Fatih Erkoç’un sesinden dinlediğimiz bir Özkan Turgay bestesinin yeni düzenlemesi. Bir şarkı ise (“Mahşer”) Arapça bir şarkının Türkçe uyarlaması. Albümde beş şarkıyı Ozan Doğulu, bir şarkıyı ise (“Olmadı Olmaz”) bugüne dek adını hep albümlerin teknik künyelerinde, miksaj ve kayıtta gördüğümüz Arzu Alsan düzenlemiş.

Albüm ana akım Türkçe popun gerekliliklerini dünyada şu sıralar çok popüler olan elektronik dans müziği sosuyla dinleyiciye sunuyor. Az sayıda şarkı kullanıp, her bir şarkıyla etki yaratmak da bir başka strateji. Nitekim albümde başta çıkış şarkısı “Bu Ne Ya” olmak üzere, “Yana Yana”, “Büyüyünce” ve “Mahşer” birer ‘hit’ adayı gibi duruyor. Ece Seçkin de genç yaşta kendisine verilen bu şansı yeterince değerlendiriyor. İlk dinleyişte kulağa yeterince tok gelmeyen, çocuksu bir tınısı var Seçkin’in. Bunun hedef kitlesi açısından bir avantaj olduğu da söylenebilir. Düzgün bir teknikle şarkı söylüyor ve ses aralığının dar olmadığını da yer yer (mesela “Mahşer” de) gösteriyor. Bu büyük bir artı. Henüz çok genç ve zamanla kendi karakteristiğini bulacağı da şüphesiz.


Ece Seçkin’in ve onu destekleyen ekibin çıktıkları yolda kazanacakları başarı, sadece onun değil, başka yeni isimlerin de önünü açması açısından dikkate alınmalı. 

KASIM 2012

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder