Big Band Üniversiteler Arası Müzik Yarışması

(18 Şubat 2013 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)


Marmara Üniversitesi Rock Kulübünün çeşitli sponsorların desteğiyle 2012 yılında ilk kez hayata geçirdiği Big Band Üniversitelerarası Müzik Yarışması, aynı yılın Mayıs ayında sonuçlanmıştı. Yarışmada ilk üçe giren Karga, Stok ve Hasbelkader adlı grupların şarkıları bir albümde toplanarak geçtiğimiz günlerde Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü.

Az sayıda da olsa yıllardır istikrarlı bir şekilde düzenlenen benzeri birkaç yarışma daha var ve hemen hepsi bugüne dek birçok amatör gruba ya profesyonellik yolunu açtı ya da en azından kariyerlerine bir kilometre taşı oldu. Ancak ilk kez majör bir müzik yapım firmasının böylesi bir yarışmaya bu şekilde destek verdiğini ve bu içerikte bir albüm yayımladığını görüyoruz. Genellikle yarışmalarda birinci olan grupların elde edebildiği albüm yayımlama fırsatının bu defa ilk üç gruba birden verilmiş olması, bu projeyi kendi başına önemli ve özel kılıyor.


Albümde üç grubun üçer şarkısı yer alıyor. Yarışmanın birincisi olan Kadıköy çıkışlı “rock” grubu Karga 2009 yılında kurulmuş. Grup, sıkı ve sert “sound”uyla dikkat çekiyor. Hepsi çok iyi çalıyor ama özellikle İlker Özer’in gitarda harikalar yarattığını söylemeliyim.


Yarışmanın ikincisi Stok, 2003’ten beri bir aradaymış. Daha önce Roxy Müzik Günlerinde jüri özel ödülü alan grup, icra bakımından gayet yetkin olmakla beraber, şimdilik ayırt edilebilir, ilk dinleyişte tanınabilir bir müzikal tavır göstermiyor. Özellikle orta karar pop sularında gezinen şarkı sözlerine bir parça daha özen göstermeleri lazım.


Big Band yarışmasından üçüncülükle ayrılan Hasbalkader ise 2009 yılından bu yana birlikte çalan dört müzisyenden oluşuyor. Diğer iki gruba göre daha melodik şarkıları olan grup, bu yönüyle ticari açıdan daha avantajlı gözüküyor. Müzikal tavır olarak “Brittpop”a yakın duran Hasbelkader de, tıpkı Karga ve Stok gibi, icra bakımından profesyonel grupları aratmıyor.

Sonuç olarak üç amatör gruptan, kulağa hiç de amatör gelmeyen kayıtlar dinliyor ve sadece bu nedenle bile bu tip yarışmaların, yeterli destek sağlandığında nasıl parlak sonuçlar verebileceğine şahit oluyorsunuz. Türkiye’de “rock” müzik adı altında önümüze sunulan kimi popüler işlerle kıyaslandığında, bu albüm neresinden baksanız umut verici.

Türkçe “rock” müzikte yeni bir şeyler dinlemek isteyenlere Karga, Stok ve Hasbelkader’i takibe almalarını öneririm. Her üç grup hakkında da sosyal medya hesapları üzerinden daha ayrıntılı bilgi edinebilmek mümkün.   
Belirli birkaç şehre sıkışıp kalmış olsa dahi, Türkiye’de yeni grupların canlı müzik yapabileceği sınırlı sayıda mekân var. Hiç bir zaman büyük paralar kazanmasalar da en azından bu mekânlarda kendi dinleyici kitlelerini oluşturma ve deneyim kazanma şansı elde ediyorlar. Ancak iş albüm yapmaya gelince, bir destek olmaksızın gerekli finansmanı sağlamak bugünün şartlarında hiç de kolay değil. Hal böyleyken kısıtlı şartlarda kotarılan albümler de yeterince tatmin edici olamıyor. Buradan bakıldığında bugüne dek hiçbir yarışmada sağlanamamış bu imkâna sahip olmaları nedeniyle bu üç grubun büyük bir şans yakaladığını yinelemeliyim. Bu şansı ne derece değerlendirebildiklerini görmek ise bundan sonra yapılacak benzer işler için sektöre ve başka amatör gruplara önemli ipuçları verecek. 
ŞUBAT 2013     

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder