Berkay - "Doksana Bir Kala"


İlk albümünü 2010 yılında piyasaya çıkaran Berkay, 2012 yılında da Elif Nun’la birlikte seslendirdiği “Aşk Sadece” adlı şarkıyı tekli olarak yayımlamıştı. Berkay’ın yeni teklisi “Doksana Bir Kala”, geçtiğimiz günlerde Poll Production etiketliyle müzik market raflarında ve dijital platformlarda yerini aldı.


İddialı bir ilk albümle yol çıkmıştı Berkay. Bir albümde “Taburcu”, “Dejavu” ve “Lolita” gibi üç ‘hit’e sahip olmak az şey değildi. Ne ki ilk iki şarkıda şarkıların bestecisi Soner Sarıkabadayı’nın etkisini belirgin bir şekilde hissettiriyor, üçüncüsünde ise “Şıkıdım”la mahallenin laf atan delikanlısı prototipini pop müzik dünyasına kazandırmış Tarkan’ın libidosu bir parça daha yüksek ve biraz daha maskulen halini önümüze sunuyor; yani neresinden baksanız yeni bir şey yapmıyordu. Öte taraftan daha arabesk dozu yüksek şarkılar da vardı albümde. Kliplerinden ve fotoğraflardan yansıyan görselliğin de Berkay’ın işini bir parça zorlaştırdığını düşündüm hep. Yani yanlış bir imaj çalışması da vardı ortada.


“Ama en iyi çıkış yapan şarkıcı ödülünü kaptı” diyebilirsiniz. Doğru, kaptı; şayet bunu tek başına bir başarı kriteri kabul edersek. Oysa arkasını nasıl getireceği, ödülden daha önemliydi ki, işte şimdi onu görüyoruz.

Berkay cephesinde değişen bir şey yok. Teklideki iki şarkıdan biri yine “Şıkıdım”ın izinden gidiyor; diğeri ise arabesk sularında yelken açıyor. Söz ve müziği Ayla Çelik’e, düzenlemesi Tolga Kılıç’a ait “İzmirli”, bu tarz şarkılardan hala sıkılmamışlar için gayet eğlenceli olabilir. Radyolar sever mesela ki sevdiler de zaten. Ama şarkıda bahsi geçen, hain rüzgârın eteklerini savurduğu ‘zilli’, ‘90’larda Tarkan şarkılarında yakmıştı o yangınları; sonra evlendi, çoluk çocuk sahibi oldu. Biz büyüdük, dünya değişti, müzik anlayışları da öyle. Biri ‘deja vu’ mu demişti?

Her şeye rağmen seveceksek bu şarkıyı, biraz daha ritmik olsa, temposu bir parça daha yüksek olsa mesela, daha çok sever, en azından dans ederdik sanki. Kısmet “remix” versiyonuna artık.
Teklinin ikinci şarkısı “Beni Benden Alırsan” söz ve müziği Yıldız Tilbe’ye ait bir şarkı. Düzenlemeyi ise Çağrı Telkıvıran yapmış. İlk kez 2003 yılında İbrahim Tatlıses, “Seni Sana Bırakmam” adıyla söylemişti bu şarkıyı. O zaman bu zaman pek sevilir. Özellikle canlı müzik çalınan mekânlarda illa ki istenir, çalınır, söylenir. Neresinden baksanız vasat bazı şarkılar neden bu kadar kalbe dokunur, dile düşer; o ayrı bir tez konusudur ama bu şarkıyı yeniden seslendirmek ticari açıdan çok parlak bir fikir olmuş, orası kesin. Bu şarkı klip çekildikten sonra Berkay’a şu ana kadar kazandığından çok daha fazla popülerlik kazandırırsa şaşırmayalım bence.
Teklinin Hasan Kuyucu imzalı kapak fotoğrafları Berkay’ın dinleyici nezdindeki görsel algısını yanlış yönlendirmeye devam ettiğini gösterir gibi. Bu konuda Berkay’a acil yardım lazım.
EYLÜL 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder