Keremcem - "Keremcem"


(18 Kasım 2013 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Keremcem 2004 yılında ilk kez dinleyici karşısına çıktığında tam tabiriyle ‘ters köşe’ yapmıştı. O günlerin Türk popu smokin giyen, ağır aksak şarkılar söyleyen bir genç adama hiç mi hiç alışık değildi çünkü. Sonra rol aldığı dizinin de etkisiyle ‘genç kızların sevgilisi’ oldu, bir dolu hayran edindi ama müzikte uzun yıllar birlikte çalıştığı Aykut Gürel’in de etkisiyle yine aynı ağırlıkta, popüler piyasanın kaygılarından uzak şarkılar söylemeye devam etti. Bu, onun çapında bir erkek şarkıcının kariyeri için bir artı mıydı yoksa eksi mi; tartışılır. Adı birinci lig erkek popçular arasında rahatlıkla anılabilirdi; tek eksiği dilden dile dolaşacak, ticari şarkılardı ama o bunu tercih etmedi.


Keremcem’in kendi adını taşıyan yeni albümü, geçtiğimiz günlerde Pasaj Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü. Albümde dokuz şarkı var. Bunlardan birisi, “Aptal Aşık”, albüm çıkmadan önce dijital platformlardan servis edilmişti. Diğer sekiz şarkıyı ise ilk kez duyuyoruz.


2008 yılında yayımlanan “Ateşler İçinde” teklisinde seslendirdiği ve üzerinde nedense eğreti duran iki şarkıyı saymazsak, Keremcem’in bugüne dek yaptığı işler arasında popülere en yakın duran bu gibi görünüyor. İlk duyduğumuz “Aptal Âşık” tam da böyle bir şarkıydı zaten. Albümün açılışında yer alan ve dinleyende ‘Ferhat Göçer söylese de olurmuş’ duygusu uyandıran Murat Güneş şarkısı “Razı Olmaktır Aşk” ve ikinci klip şarkısı olarak seçilen “Berbat” da ticari şansı yüksek şarkılar olarak ilk dinleyişte dikkat çekiyor. 


“Kayda değersiz” tabirindeki anlam bozukluğuna takılmış olsam da, sözü müziği yine Murat Güneş’e ait “Kayda Değer”i, sözleri Pelin Anıl’a, bestesi Volga Tamöz ve İpek Önder’e ait “Tuz Buz”u standart Keremcem şarkılarının yolundan giderken yakaladıkları daha olgun çizgi nedeniyle sevdim. Keremcem ve Belit Özükan’ın ortak yazdığı “Tamam”, Volga Tamöz’ün eğlenceli düzenlemesiyle ön plana çıkıyor. Söz ve müziği Keremcem’e ait “Mücevher”, tipik bir ‘romantik prens’ şarkısı. Sözleri Keremcem, bestesi Keremcem ve Volga Tamöz imzası taşıyan ve Sezen Aksu’nun “Bile Bile”sine gönderme yapan “Yaşıyorum Hâlâ”, melodik yapı ve sözler itibarıyla da Aksu şarkılarının izini sürüyor.  Bir başka Murat Güneş şarkısı olan “Tabiat” da Keremcem sevenlerin diline dolanabilecek bir şarkı. Ne var ki Serdar Ortaç nasıl içini boşalttıysa artık o kelimenin, şarkının ismi daha dinlemeden bile bir rahatsız oldum (o travmatik “ikimize bu tabiat âşık olacak” cümlesini nasıl kolayca silebiliriz ki hafızalarımızdan?)


Bu albümle başlayan Volga Tamöz – Keremcem işbirliğinin ibresi Keremcem’den yana ağır basmış gibi duruyor. Popüler piyasanın birçok yüksek tempolu şarkısında imzası bulunan Tamöz, bu albümde daha müzikal kaygılı ve daha sakin aranjelerle alışageldiğimiz Keremcem profilini korumaya gayret etmiş gibi görünüyor. Bir önceki albümünde kendi besteleriyle tıkanma noktasına gelmiş olan Keremcem’in bu ısrarından vazgeçmesi de iyi olmuş.


Mehmet Turgut’un her nasılsa siyahtan ve koyu renk tonlardan uzak durarak çektiği kapak fotoğraflarının ve Berkcan Okar imzalı aydınlık kartonet tasarımının albenisi yüksek.

Başından sonuna eli yüzü düzgün, derli toplu bir pop albümü bu. Ama ben hâlâ Keremcem’i olduğundan başka bir yere taşıyacak, ona o çıkışı sağlayacak güçte şarkı ya da şarkıların bu albümde de yer almadığını düşünüyorum. Kısmet sonraki albümlere…

KASIM 2013 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder