Yıldız Kaplan - "Hoş Geldin"


En son 2011’de “Aşk Dili” adı verilmiş bir tekli yayımlayan Yıldız Kaplan, o zamandan bu zaman ortalarda görünmüyordu. Sonra geçtiğimiz Temmuz ayında bir haberle çıkageldi. Bundan böyle iki ayda bir yeni bir şarkıyla dinleyici karşısına çıkacak, bu şarkılar da dijital platformlardan servis edilecekti. Nitekim bu haberle birlikte sunulan ilk tekli de eski bir Ajda Pekkan şarkısı olan “Eline Gözüne Dizine Dursun”un “cover”ı oldu. Sözleri Şehrazat’a, bestesi Garo Mafyan’a ait olan bu şarkı, Kaplan’ın hem sesine, hem de stiline çok yakışmıştı. Ben daha o şarkıyla ilgili yorum yazamadan Yıldız Kaplan, yeni bir tekliyle daha çıkıp geldi. Seyhan Müzik etiketiyle servis edilen “Hoş Geldin” adlı bu yeni şarkının söz ve müziği Eflatun imzasını taşıyor.


Öncelikle şunu söylemek lazım ki, bir albüm yayımlayıp içindeki şarkılara kliplerle dikkat çekmek yerine dinleyiciye düzenli aralıklarla yeni şarkı sunmak hiç de fena fikir değil. 45’likler devrinde de bu iş böyle yapılırdı zaten. Sonra 45’liklerle sunulmuş şarkılar bir 33’lükte toplanır, dileyen gidip onu da satın alırdı. Oysa piyasaya çıktıktan bir yıl sonra albümden bir şarkıya klip çektiğinizde, kimi zaman albüme yeniden ivme kazandırsa da, çoğu zaman yeni etkisi uyandırmıyor; aksine o şarkıyı çoktan ezber etmişler için bu durum sıkıcı bile olabiliyor. Yani ne var ne yok ortaya serip sonra “bakın bu da var” diye göze sokmaktansa, eldeki malzemeyi birer birer dinleyiciye sunmak daha akıllıca. Tabii sonuçta sunulan bütün şarkıların dijital âlemin kalabalığına karışıp zor seçilir hale gelmesine meydan vermemek için, eninde sonunda yine bir albümde toplanmaları şartı ile (Evet hâlâ mekanik baskısı yapılmamış, elle tutulmayan müzik eserleri günün birinde yok olup gidecekmiş gibi geliyor bana. Evet hâlâ dijital ortama güvenmekte ve alışmakta zorlanıyorum.)

“Hoş Geldin” (kapaktaki gibi değil; ayrı yazılır bu iki kelime) hafif, sıcak, kolay akılda kalıcı bir pop şarkısı. Tüm Eflatun şarkıları gibi bu da Akdeniz ritimleri üzerinden yürüyor.  Yıldız Kaplan bir parça da teatral bir yorumla, epeyce inanarak ve içtenlikle söylemiş şarkıyı. 

Daha önce de yazdım; bir kesim onu daha ziyade oyuncu olarak biliyor ve en çok da o malum rolle tanıyor ama Kaplan’ın şarkıcılık geçmişi sanıldığından daha eski ve benim diyen nice pop yıldızından daha doğru, daha iyi şarkı söylüyor.  Nitekim bu şarkıda da öyle olmuş. Ne var ki Yıldız Kaplan’dan tamamen bağımsız olarak, “Hoş Geldin” tipik bir Gülben Ergen şarkısı gibi tınladı bana. Ergen bu şarkıyı duyduysa muhtemelen nasıl kaçırdığına yazıklanıp, fena halde bozulmuş bile olabilir.

Şık bir görsellikle tasarlanmış klip ve kliple paralel görsellikteki kapak fotoğrafı da şahane. Yıldız Kaplan bir kez daha doğru bir şarkı bulmuş ve bu şarkıyı pop kriterleri içerisinde çok da doğru değerlendirmiş. 

EKİM 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder