Mavi - "Şimdi"


(26 Mayıs 2014 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Son olarak 2012’de dört şarkılık mini albümü “Aç Kapıyı” ile dinleyici karşısına çıkan Mavi’nin yeni albümü “Şimdi” geçtiğimiz Şubat ayında DMC etiketiyle yayımlandı. Aslında Mavi’nin son üç çalışması birbirinin içine geçerek çoğaldı da denilebilir. “Aç Kapıyı”nın içinde “Kaptan” teklisindeki iki şarkı da vardı. “Şimdi” ise “Aç Kapıyı” albümünü de içinde barındıran iki disklik bir albüm.


İkinci diski zaten biliyoruz. İlk diskte ise 10 şarkı var. Bu on şarkının arasında bildik bir tek şarkı var ki o da Sezen Aksu’nun 1989 albümü “Söylüyor”dan “Kış Masalı” (ya da bu albümdeki adıyla “Bir Kış Masalı”.) Geriye kalan dokuz şarkının altısının söz ve müziği Mavi’ye ait, üçününse sözleri Mavi, müziği Mavi ve Hasan Meten tarafından yazılmış. Düzenlemelerde ise Hasan Meten ve bir şarkıda da (“İnceldiği Yerden Kopmasın”) Serkan Ölçer imzaları var.

Daha ilk albümünde yolunu çizmişti Mavi. Ağırlıklı olarak kendi yazdığı şarkıları seslendirirken, araya bir tane de az kullanılmış eski şarkı serpiştiriyor başından beri. Nitekim “Bir Kış Masalı” da bu albümün, daha önce hiç dokunulmamış eski şarkısı olmuş. İyi ki de olmuş. Zira bu iddiasız ve sakin Yıldırım Türker – Onno Tunç şarkısının Mavi versiyonu şarkıyı eksiltmemiş; aksine çoğaltmış. Özellikle şarkının finalindeki müzik kutusu göndermesi nefis.


Albüm ‘90’lı yılların Sibel Alaş şarkılarını anımsatan “Bütün Şehir Rüyada” ile açılıyor, Mavi’nin Gökcan Sanlıman’la düet yaptığı ve ilk klip şarkısı olarak seçilen “Yakışmaz Bana” ile “pop-rock” bir çizgiden devam ediyor. “Savdım Sıramı” ise “severek ayrılanların” resmi marşı olabilecek dokunaklı sözleriyle dikkat çekici. Şenova Ülker’in trompeti, Hasan Meten’in de gitarıyla vurguladığı üzere, “Acaba” caz esintili bir şarkı. “Bir Kış Masalı”nın ardından gelen “İnceldiği Yerden Kopmasın”ı ise Sertab Erener’in “İyileşiyorum”unun ya da Model’in birden fazla şarkısının yanına koyarak dinleyebilirsiniz.

Ege taraflarından çıkıp gelmiş “Gamsız Balo” benim albümde en sevdiğim şarkılardan biri oldu. Albümü ilk dinlediğim günlerde ülke karanlık bir gündemden geçiyordu yine (ki hala öyle); bundan mıdır bilmem, böylesi şarkıların şimdilerde daha çok yazılması/söylenmesi gerektiğini düşündüm. Kıvrak ritmi ve ehlikeyif sözleriyle bu şarkı önümüzdeki yaz günlerine pek yakışacak gibi duruyor.
“İki Küçük Kız”, handiyse Sezen Aksu’nun elinden/dilinden çıkmış gibi. Hemen ardından gelen “Hiçedönük” ise bence albümün en iyi şarkılarından bir başkası. Bu şarkıda da kendinizi Nazan Öncel şarkılarının depresif ama bir o kadar da umutlu ikliminde bulmanız mümkün. Tabii bu müzikal benzerlik çağrışımlarını yazarken bir öykünmeden/taklitten değil, aynı yoldan gitme halinden bahsediyorum; yanlış olmasın.
Ve albüm aydınlık, ferah bir “Pazar” günü şarkısı ile, yine caz esintileriyle kapanıyor.
“Şimdi”, başından sonuna dek ana akıma yüz vermeyen, içtenlikli ve özgür bir pop anlayışının iyi örnekleriyle dolu bir albüm. Bir tek kusuru varsa, o da Mavi’nin vokal tekniği olabilir. Bazı şarkılarda sesini doğru kullanmadığı ya da doğru ses aralığında olmadığı, kafa seslerine çıktığı hissini uyandırıyor zira. Mesela “Pazar”ın tamamında ve “Yakışmaz Bana”nın “bridge” bölümünde. Bence bunun üzerine biraz kafa yormak lazım.
Burçin Çebi tarafından çekilen fotoğraflar ve Engin Korkmaz imzalı grafik tasarım, tıpkı albümün içeriği gibi sade ve abartısız. Ama kartonette şarkı sözlerinin neden albüm sırasına göre konulmadığını bilemiyoruz.        
MAYIS 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder