Sertab Erener - "Ben Öyle Birini Sevdim ki"


Beklenmedik bir Sertab Erener teklisi yayımlandı geçtiğimiz günlerde. “Beklenmedik” dedim zira  Sertab henüz “Sade” albümünün ekmeğini sonuna kadar yemiş sayılmazdı. Amerikaydı, “”Painted On Water” projesiydi derken, bir süre memleket topraklarından uzaklaşmış olsa da albüm henüz rafa kaldırılacak kadar eskimemişti. Mesela albümden bir “Sade”, bir “Sus” klip çekilerek henüz farkında olmayan dinleyicilere sunulabilirdi. Hadi onu da geçtim, illa yeni bir şarkı yapılacaksa, müzik medyasında tam da “yaz hiti” arayışları başlamışken, mevsim itibarıyla beklenen hareketli bir şarkı olabilirdi. Ancak “Ben Öyle Birini Sevdim ki” ile Sertab tam anlamıyla ters köşe yaptı.


Söz ve müziği Sezen Aksu imzası taşıyan şarkı, zaten adını görmeseniz bile Sezen Aksu tarafından yazıldığını bağıra bağıra söyleyen şarkılardan. Özellikle sözleri buram buram Sezen Aksu kokuyor. Hani Aksu’nun Cemal Süreya’dan, Edip Cansever’den ve hatta Nazım Hikmet’ten izler taşıyan şiirli sözlerinden. Müzikal yapı da ona keza daha ilk dinleyişte kulakta Sezen tınısı bırakıyor. (Şunu da söyleyeyim; şarkı ilk servis edildiğinde birkaç gün söz müzik kime ait diye bakmadığım internet sitesi kalmadı. Aradığım ismin Sezen Aksu olduğunu ve tahminimde yanılmadığımı neden sonra gördüm ama yeni servis edilen bir şarkının bilgilerinin neden saklandığını anlayamadım. Mesela NetD diye yeni bir müzik videosu platformu açıldı ve yeni klipler bir süredir ilk kez orada karşımıza çıkıyor. Kliplerin altına iki satır açıp söz, müzik, düzenleme, yapımcı firma, yayım tarihi gibi detayları koymak zor mudur?)

Televizyon reyting literatürüyle izah etmek gerekirse AB grubu bir şarkı “Ben Öyle Birini Sevdim ki”. Pek “total”e hitap edecek gibi değil. Haliyle dile düşecek bir “hit” olması da beklenemez. Bu şarkıyı tekli olarak yayımlamaya neden ihtiyaç duyuldu, maksat neydi orası belli değil. Gerek  Mustafa Ceceli imzalı düzenlemesine, gerekse Sertab’ın yorumu şarkının hakkını veriyor vermesine. Yani Sezen şarkılarını sevenler kadar (özellikle ‘90’lardaki) Sertab şarkılarını sevenleri de memnun edecektir bu tekli. Ama o kadar. Ben olsam elimde “Sus” gibi bir şarkı duruyorken, “Ben Öyle Birini Sevdim ki”ye oynamayı, en azından şimdilik tercih etmezdim.  
MAYIS 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder