Sibel Tüzün - "Kaç Yıl Geçti Aradan"


Bir kez daha tekrara düşmek pahasına da olsa söylemeliyim ki Sibel Tüzün bence Türk popunun gelmiş geçmiş en iyi kadın seslerinden/şarkıcılarından biridir. Bunu tartışmam bile. Ama kariyer çizgisi boyunca tutturduğu (ya da tutturamadığı) stratejileri tartışırım; o ayrı. Nitekim geçtiğimiz günlerde Arinna Müzik etiketiyle yayımlanan yeni teklisi de tartışmaya son derece açık görünüyor.


Sezen Aksu’nun ilk kez 1977 yılında seslendirdiği “Kaç Yıl Geçti Aradan” önce 45’lik plak olarak yayımlanmış, ertesi yıl da Aksu’nun ikinci 33’lüğü “Serçe”de yer almıştı. Söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait bu şarkı, aynı yıl Ferdi Özbeğen tarafından da seslendirildi. Sonra 2006’da Nadide Sultan söyledi, aynı yıl bir de Hepsi grubunun Pepsi firması için yaptığı promosyon amaçlı bir mini albümde bu şarkı kullanıldı. 2011’de ise Pınar Aylin’in eski şarkıları yeniden seslendirdiği albümde duymuştuk “Kaç Yıl Geçti Aradan”ı. Bir de Vokaliz grubunun yine 2011’de yayımlanan Vokaliz ikinci albümünde.


Şimdi bu külliyatın üzerine ben Sibel Tüzün olsam, bir düşünürdüm. Sibel Tüzün eğer bir Sezen Aksu şarkısını yeniden söyleyecekse, bu şarkı “Kaç Yıl Geçti Aradan” mı olmalı idi? Ne söylese güzel söyler o başka ama bazı şarkılar vardır ki ne yapsanız üzerine fazladan bir şey koyamazsınız. Yetmişlerin hissiyatı ve melodik yapı anlayışı ile yazılan bu şarkı da öylesi bir şarkı işte. Mesela Sezen’in ‘90’ların ikinci yarısından sonra sesine çöken yorgunlukla söylediği birçok şarkının her hangi birini, tutun ki “Erkekler”i, “Şarkı Söylemek Lazım”ı ya da ne bileyim “Şanıma İnanma”yı Sibel Tüzün’ün sesinden duymak şahane olabilirdi. Durum böyleyken “Kaç Yıl Geçti Aradan”ın bu yeni versiyonunun bende heyecan yarattığını söyleyebilmem mümkün değil.


Teklide şarkının Burak Buluç tarafından yapılmış iki ve birer de Kemal Özgür, Cihat Uğurel ve de Cem Ak imzalı olmak üzere toplam beş farklı versiyonu var. Her biri yaz günleri ve kulüpler, plajlar düşünülerek ortaya çıkarılmış versiyonlar bunlar (Burak Buluç’un daha orta tempolu ikinci versiyonu hariç.) Yerini bulur/bulamaz onu kestiremiyorum ama Sibel Tüzün seven bir dinleyici olarak bende yerini bulmadığını, en azından hafif kaldığını söyleyebilirim.

MAYIS 2014 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder