Sezen Aksu - "Yeni ve Yeni Kalanlar"


Cem Karaca, ’80 ihtilali sonrası vatandaşlıktan çıkarıldıktan sonra Özal döneminde, Özal’ın müdahil olması sonucu yurda dönmüş ve döner dönmez de, “Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar” adını taşıyan bir albüm çıkarmıştı. Ülkeye dönmek için iktidara sırtını dayaması çok kişiyi hayal kırıklığına uğratmıştı çünkü bir kesimin gözünde o, düzene başkaldırının sembolü, handiyse bir kahramandı. Sezen Aksu’nun bunca eleştiri ile karşılaştığı bir dönemde “Yeni ve Yeni Kalanlar” adını taşıyan bir şarkı yapması bana bunu hatırlattı nedense. Nitekim bu şarkı da tepki gördü önce. “Sokaktaki Ali’ye” derken kast edilen, Ali İsmail Korkmaz ise şayet, Sezen Aksu “hangi yüzle” onun ismini şarkısında kullanabiliyordu?


İş o noktaya geldi ki, Aksu cephesi bir açıklama yapmak gereği duydu. Hayır, “şarkıda geçen Ali ismi yaygın kullanımı nedeniyle kamuoyunu temsil etmek amacıyla kullanılmıştı ve tamamen tesadüfi” idi. Sezen Aksu bu şarkıyı “Gezi olaylarının (Eleştirmenin notu: Biz “direniş” demeyi tercih ediyoruz) başlarında” kaleme almıştı ve şarkının sözleri “herkesin yeni tanıştığı ve yepyeni bir özgürlük söylemine sahip gençlerin yeni fikirlerine bir yüceltme”ydi. Öte yandan, “Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençlerimizin acısı çok taze ve hassas bir konu”ydu ve “bu şarkının konusu değil”di.


Artık tepkilerden mi bilmiyorum ama çok daha önce piyasaya çıkması beklenen şarkı, geçtiğimiz günlerde tekli formatında SN Müzik etiketiyle yayımlandı. Sezen Aksu’nun hem sözünü hem de müziğini oğlu Mithat Can Özer’le birlikte yazdığı “Yeni ve Yeni Kalanlar” armonik yapı itibariyle biraz eski stil, bir zamanların çok moda festival şarkılarını anımsatıyor. Buna karşın Sezen Aksu’ya dair bütün yargı ve önyargılarınızı bir kenara bırakarak dinlediğinizde, sözleri itibarıyla taşıdığı felsefeye ve durduğu selama katılmamak elde değil. Hele ki şarkının klibinde “her zaman yeni kalacaklara” çakılan selamı gördükten sonra… Laf aramızda, o kalabalık kadrolu, eşli dostlu Sezen Aksu kliplerini de özlememiş değiliz hani.


Bu arada internette bazı sitelerde iddia edildiği gibi bu şarkının arkasında, reklam yasaklarından önce yaptığı son reklam filmini “Hep yeni kal kardeşim” sloganıyla bitiren Yeni Rakı markasının “viral” reklamı var mıdır sahiden, onu bilemiyorum. Zira bunu teyit eden resmi bir bilgiye rastlamadım.

Teklide şarkının beş farklı versiyonu var. Bunlar arasında Ozan Bayraşa imzalı orijinal versiyon ve Aytuğ Yargıç tarafından yapılan “Alaturka Versiyon” daha kolay dinlenebiliyor. “Moğuz & Barış K. Rework”, “Emrah Karaduman Remix” versiyonları bir hayli deneysel, “Emrah Karaduman Mix” versiyonu ise şarkıyı dans pistlerine taşıyor.
Tüm zamanların en iyi Sezen Aksu illüstrasyonunun süslediği kapak tasarımı ise tek kelimeyle mükemmel. Bu kelimeyi çok sık kullanmam, bilirsiniz ama bu illüstrasyon bunu hak ediyor. Kim yaptıysa, ellerine sağlık (adını bilmek isterdik…)
HAZİRAN 2014 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder