İrem Derici - "Üç"


İrem Derici’nin sık aralıklarla tekli yayımlaması artık bir espri konusu haline geldi. Hatta ben de ve bizzat kendisi de katıldı bu esprilere ama aslında abartıyor olabiliriz zira dünyada da bu iş böyle yapılıyor. Tabii Türkiye’de müzik sektörünün parametreleri çok farklı… Şöyle ki; “Kalbimin Tek Sahibine” teklisinin ardından “Üç” adı verilmiş yeni bir tekli daha yayımlanmış olmasına rağmen müzik televizyonları ve radyolarda hâlâ “Kalbimin Tek Sahibine” dönüyor ve hâlâ bu şarkının tıklanma rakamları üzerinden basın bültenleri yayımlanıyorsa, ortada bir stratejik hata var demektir. Kabul edelim ki, “Üç”, olması gerekenden erken yayımlandı.


DMC etiketiyle yayımlanan bu teklide, adından da anlaşıldığı üzere, 3 şarkı var. İlk şarkı sözleri İslam Seferli, bestesi ise Cahangir Cahangirov’a ait olan “Nazende Sevgilim”. Bu Azerbaycan şarkısı, Türkiye’de ‘60’lardan beri biliniyor ve seviliyordu zaten. Gönül Akkor’dan Suat Sayın’a, Esin Afşar’dan Ezginin Günlüğü’de dek, hem alaturka, hem halk müziği, hem de pop şarkıcıları tarafından seslendirilmiş ve bazı plaklarda “Değdi Saçlarıma Bahar Gülleri” adıyla geçmiş bu şarkıyı bu defa İrem Derici’den dinliyoruz. Niye dinliyoruz onu bilmiyorum. Sanırım DMC, İrem Derici’den bir “aşk şarkılarının unutulmaz kadın vokali” çıkarmaya ant içmiş. Ya da bir “dişi Ceceli”. Başka bir sebep göremiyorum.


Bunu bir kenara koyarsak, şarkının Rıza Esendemir tarafından yapılan düzenlemesi gayet yerli yerinde, İrem Derici’nin yorumu ise şarkıyı bir koro söylüyormuş da onun içinden İrem’in sesi çekip alınmış gibi. Öyle bir yorumsuzluk, öyle bir notalarla söyleme hâli. Sanki İrem şarkıdan biraz ürkmüş ya da yeterince içselleştirememiş gibi.


İkinci sırada söz, müzik ve düzenlemesi Erkin Aslan’a ait “Bir miyiz?” adlı şarkı var. Zaten tekli piyasaya çıkmadan önce servis edilen şarkı da bu olmuştu. Yine son derece romantik bir klip kompozisyonuyla servis edilen ve Türkçe popun her daim geçer akçesi İspanyol yürüyüşünden beslenen bu şarkı, neresinden baksanız orta karar bir pop şarkısı ama İrem Derici şarkıcı olarak çok daha fazla parlıyor bu şarkıda.   

Sözleri Gökhan Şahin, bestesi ve düzenlemesi Emrah Karaduman’a ait üçüncü şarkı, “Nabza Göre Şerbet” adını taşıyor. Henüz klip çekilmedi ama teklideki asıl “hit” adayı bu şarkı gibi görünüyor. Çok basit ama memleket pop dinleyicisinin çok sevdiği türden bir melodik yapısı ve slogan sözleri var çünkü. Düzenleme de ona keza, hem “dj” hem de radyo dostu.
Bir önceki tekli vesilesi ile de yazmıştım. İrem Derici’nin yeri bir zamanlar Seyyal Taner’in, yakın tarihte Yonca Evcimik’in filan koşturduğu kulvar olmalı. Yani daha cesur, daha yenilikçi ve hatta daha çılgın… En azından ben kendi adıma, o potansiyelin var olduğunu düşünüyorum ama mesele onu açığa çıkaracak projeler tasarlayabilmek galiba (“Zorun Ne Sevgilim?” buna biraz daha yakın duruyordu.) Aksi halde “aşk şarkılarının unutulmaz kadın vokali” olmak ve de öyle kalmak kaçınılmaz görünüyor.
AĞUSTOS 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder