Nur Yoldaş - "Bir Gamlı Hazan"


Türk popunun kıymetlisidir Nur Yoldaş. Az bulunur bir ses, erişilmesi güç bir şarkıcıdır. Üstelik çok az sayıda albüm yapmış ve daha ziyade stüdyolarda değil, sahne üzerinde şarkı söylemiş olmasına rağmen böyledir bu. Evet, ‘70’lerden bu yana topu topu iki 45’lik, üç de albüm yapmıştır ve parmak hesabıyla baktığınızda bu sayı sahiden çok azdır. Ama gelin görün ki bu diskografinin içindeki bir 45’lik ve iki albüm sadece popun değil, bütün Türk müziği tarihinin seyrinde mutlaka anılması gereken, çok önemli işlerdir.

Evet, “Sultan-ı Yegâh/Anadolu” 45’liğinden ve “Sultan-ı Yegâh” ile “Elde Var Hüzün” 33’lüklerinden bahsediyorum. Ergüder Yoldaş’ın müzisyen dehası ve Nur Yoldaş’ın olağanüstü şarkıcılığı ile ortaya çıkarılmış o çalışmalardan…


Hem Divan edebiyatından, hem halk ozanlarından, hem de Cumhuriyet sonrası şiirinden derlenmiş şarkı sözleri ile Türk müziği makamlarıyla bestelenip, Batı armonisiyle düzenlenmiş, ve son derece yüksek müzikal niteliklerine rağmen popüler de olabilmiş şarkılar üretti Nur ve Ergüder Yoldaş çifti. 1981 yılında “Sultan-ı Yegâh”la müzik dünyasına kelimenin tam anlamıyla bomba gibi düştüler. Tabii öncesi de vardı aslında. ‘70’lerde ne yazık ki plak olamamış, sonrasında da hiç yayımlanmamış “İşler Ve Günler”, “Berlin Berlin,” “Boş Beşik” ve “İlyada” gibi şarkılar yaptı ikili ve bu şarkılar onların “Sultan-ı Yegâh”la varacakları eşiğin de habercisi oldu.

Türk pop müziği diye bir şey olacaksa –ki henüz Türk hafif müziği deniyordu adına-, tam da bu olmalıydı aslına bakarsanız. Bu konuda o güne dek ve dahi bugüne dek yapılmış en ciddi öneriydi Nur ve Ergüder Yoldaş çiftinin bize sunduğu. Ne yazık ki arkasını getirebilen olmadı. 1983’de yayımlanan “Elde Var Hüzün” albümünün ardından ikili yollarını ayırdı ve bu efsanevi ortaklık, sadece yayımlanmış 22 şarkıyla müzik tarihine yazıldı.


1992 yılında “Dönüş (Sakine)” adında bir albüm daha yayımladı Nur Yoldaş ama o albüm pek fazla ses getirmedi. 2010 yılında ise “Her Devrin Devleri” adlı proje albümünde Ege ile birlikte seslendirdiği “Yerin Dolmuyor” adlı şarkıda duyduk Nur Yoldaş’ın sesini. Ve nihayet yıllar sonra yeni bir şarkıyla tekrar karşımızda. Nur Yoldaş’ın “Bir Gamlı Hazan” adlı yeni teklisi, geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle dijital platformlarda satışa sunuldu.


“Bir Gamlı Hazan”ın söz ve müziği Nur ve Ergüder Yoldaş çiftinin oğulları Tunç Devrim Yoldaş tarafından yazılmış. Düzenlemesini ise Tunç Devrim Yoldaş ve Nurkan Renda birlikte yapmışlar.

Şarkıyı ilk dinlediğim anda ‘80’lerin o ilk yıllarına geri döndüm desem abartmış olmam sanırım. Aradan geçen yıllara rağmen sesinin tınısı hiç değişmemiş, tekniği hiç tavsamamış bir şarkıcıdan, adeta “Sultan-ı Yegâh” ekolünün devamı niteliğinde bir şarkı dinlemek her şeyden önce heyecan vericiydi. En azından o günleri, o şarkılar bilenler için de öyle olacağını düşünüyorum. Bilmeyenler içinse “Yoldaş müziği”ni keşfetmek için bundan iyi bir başlangıç olamaz.
Duydum ki Nur Yoldaş, oğlu Tunç Devrim Yoldaş’la birlikte yeni şarkılar üretmeye devam edecekmiş önümüzdeki günlerde de. Müziğin hem tekniğini hem duygusunu doğru aktarabilen, genel geçerin, aleladenin sınır çitlerini kırıp geçebilen, daha yazıldığı anda zamansız olmayı başarabilen şarkılara ve onları üreten şarkıcılara/müzisyenlere çok ihtiyacımız var. Dün de vardı, bugün de var. O yüzden Yoldaşları ne kadar alkışlasak az.
AĞUSTOS 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder