Zara - "Derin Aşk"


(13 Ekim 2014 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Liselerarası Müzik Yarışmalarında başlayan müzik kariyerini konservatuarda şan eğitimi alarak sürdüren Zara, her ne kadar resmi internet sitesinde yer almasa da, henüz çocuk denecek yaşlarda Neşecik adıyla albümler de yapmıştı. Ancak geniş kitleler onu 1998 yılında piyasaya çıkan “Avuntu” albümüyle tanıdı. O artık Neşecik (Neşe Yılmaz) değil, Zara’ydı.

O yıllardan bugüne, çok sayıda albüm yaptı Zara. Ağırlıklı olarak halk müziği söylerken, zaman zaman farklı türleri de denedi. Eskinin sevilen aranjmanlarını, Yeşilçam şarkılarını da söyledi, İstanbul Flemenko Beşlisi ile flemenko tarzında bir albüm de yaptı. Geçtiğimiz günlerde ise bu defa arabesk türünde şarkılar söylediği “Derin Aşk” adlı albümle karşımıza çıktı.


Poll Production etiketiyle piyasaya çıkan “Derin Aşk” albümünde 11 şarkı var. Bunların 10’u, çoğunlukla ‘80’li yıllardan aşina olduğumuz arabesk şarkılar.

Müslüm Gürses’in sesinden kulaklarımıza yer eden “Senden Vazgeçmem”le açılıyor albüm ve hemen ardından çok sayıda farklı yorumu olsa da yine en çok Gürses’in sesinden hatırladığımız “Kaç Kadeh Kırıldı” ile devam ediyor (Gürses bu şarkıyı “Unutamadım” adıyla söylemişti.) Orhan Gencebay’ın “Yasak Resim” ve “Çilekeş”i, Ferdi Tayfur’un “Nisan Yağmuru”, Kamuran Akkor’dan sevdiğimiz “Bir Ateşe Attın Beni”, Gülden Karaböcek’ten dillere düşmüş “Hatıran Yeter”, İbrahim Tatlıses’le özdeşleşmiş “Kurşuna Gerek Yok” ve yine çok sayıda farklı sesten dinlediğimiz “Tövbekar” ile “İşte Bizim Hikayemiz”, albümdeki diğer şarkılar. Albümün kapanışında ise ‘90’ların fenomen televizyon dizisi Süper Baba’nın jenerik şarkısı olarak hafızalarımıza kazınan “Bana Bir Masal Anlat Baba” var.

Bu son şarkıyı bir kenara koyarsak, albüm için iyi bir repertuar çalışması yapıldığını söyleyebiliriz. Bu tip konsept albümler için genellikle ağızlarda sakız olmuş şarkılar seçilir ve bu da çoğu zaman dinleyiciye yeni bir şey vermez. Ancak bu albümde denge iyi kurulmuş. Bilinenler kadar, daha az söylenmiş, daha az eskitilmiş şarkılar da var. Sadece Gencebay, Gürses, Tayfur gibi isimlerin diskografilerinden değil, aynı zamanda Ali Tekintüre’den, Ahmet Selçuk İlkan’a, Burhan Bayar’dan Şakir Askan’a, arabesk dünyasının söz ve müzik yıldızlarının sayısız şarkısı arasından yapılmış seçimler de isabetli. Ancak seçilen şarkıların Zara’nın sesi için ne kadar doğru olduğu tartışmaya çok açık. Bu durum ister istemez Şevval Sam’ın “Has Arabesk” albümünü getiriyor akla. Tıpkı o albümdeki gibi bu albümde de çoğu şarkıyı dinlerken yadırgamak mümkün. Zara iyi bir solist ve nota sektirmeden söylüyor şarkıları ama her ses her şarkıyı taşıyamayabiliyor ve üstelik arabesk şarkılarda bu iş çok daha çetrefilli.
Bu bakımdan albümün bence en parlak işi “Bir Ateşe Attın Beni” olmuş. Kamuran Akkor’un bir parça külhan, hoyrat yorumu bir yana, Zara’nın naif ve kırılgan yorumu şarkıya bambaşka ve çok etkili bir duygu katmış çünkü. “Kaç Kadeh Kırıldı”nın nakaratında satırlar niye yer değiştirmiş, anlamak mümkün değil. “Bana Bir Masal Anlat Baba”nın bu konseptte bir albümde neden yer aldığını da. Bir olumsuz yorum da Selim Çaldıran’ın yaptığı düzenlemeler için getirilebilir. Arabeski arabesk yapan o gümbür gümbür ritimlerin, vurmalı sazların yerini bu albümdeki zayıf elektronik altyapılar dolduramamış çünkü.
Her zaman çok iyi fotoğraf veren ve “Avuntu”dan bu yana albümlerinde yaptığı görsel çalışmalarla da dikkat çeken Zara’nın bu albüm için Murat Sargın tarafından çekilmiş fotoğrafları ve kartonetin grafik tasarımı ise albümün içeriği ile en ufak bir ilinti taşımıyor.
EKİM 2014 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder