Ayşe Özyılmazel Feat.Neco - "Hani"


Ayşe Özyılmazel, geçtiğimiz günlerde babası Neco’nun 50. Sanat Yılı için kutlama mahiyetinde bir konser tertip etmekle kalmadı, bir de şarkısını seslendirdi. Neco’nun Eurovision 1982’de Türkiye’yi temsil ettiği “Hani”, böylece yıllar sonra ilk kez Ayşe Özyılmazel’in sesinden tekrar karşımıza çıkmış oldu. “Hani”, DMC etiketiyle tekli formatında yayımlandı.


Bilmeyenler için hatırlatayım, 1982 Eurovision Türkiye elemeleri ülke Eurovision tarihine “Necovizyon” olarak geçmişti. Zira o sene yapılan ulusal finalde altı şarkı yarışacaktı ve bunlardan dördünü Neco seslendiriyordu. Ancak son dakikada finalistlerden Şenay yarışmadan çekilince, Neco’nun şansı 5’te 1’e yükselmişti ve haliyle de ülkeyi temsil etmeye hak kazanan Neco oldu.

Söz ve müziği Olcayto Ahmet Tuğsuz’a ait “Hani”, o dönem için neresinden baksanız çok modern, çok Avrupai, neşeli tekrarları ve yarışmadaki resmi dil zorunluluğunu alt eden kelime oyunu (“Hani-Honey”) ile Eurovision için biçilmiş kaftan bir şarkıydı. Neco’nun sesi ve performansı da tartışılmazdı tabii o yıllarda. Ama ne olduysa oldu ve Avrupalılar şarkıyı pek beğenmedi. 20 puanla 15. Olmuştu Türkiye. Zaten 18 ülke vardı yarışmada; yani sondan üçüncüydük gece sonunda.


Yarışma için basılan “promo” 45’lik Türkiye’de yayımlanmadı ve şarkının kaydına ancak Neco’nun 1984 yılında piyasaya çıkan “Bugün ve Yarınlara” albümünde ulaşabildik. Yani üzerinden tam tamına 30 yıl geçmiş.



Şarkının yeni düzenlemesini Ersay Üner yapmış. Orijinal versiyonun o çok belirgin ‘80’ler havasını hiç bozmadan, eksiltmeden, ama üzerine yeni bir şeyler katarak modernize etmiş “Hani”yi Üner. Çok da iyi olmuş. Ayşe Özyılmazel’in bir tarz haline getirdiği ciddiyetsiz şarkı söyleme biçimi de kulağa rahatsız edici gelmiyor bu şarkıda. Yani doğru bir eşleşme ve doğru bir düzenlemeyle başarılı bir “cover” çıkmış ortaya. 


Tek sorun, baba kızın sesleri arasındaki ton farkının Ayşe Özyılmazel lehine kullanılmış olması. Elli yıllık Neco, şarkının bir bölümünde kızına eşlik ederken, alıştığımız tonundan aşağıda, pes bir sesten söylemek sorunda kalmış. Ayşe’nin babasının tonundan söylemesi mümkün olamamıştır haliyle. Nitekim şarkıdaki can alıcı “Hani Hani” tekrarlarının neredeyse tamamen vokallere bırakılması da boşuna değil.

EKİM 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder