Bengü - "İkinci Hâl"

BENGÜ’NÜN YENİ HÂLİ

(22 Ocak 2015 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)


Kenan Doğulu prodüktörlüğü ile başladığı müzik yolculuğunda Serdar Ortaç, Sinan Akçıl gibi endüstriyel popun geçer akçe bestecilerinden destek alan Bengü, tavrı ve tarzıyla da adı o kulvarda anılanlardan biri oldu yıllar yılı. Bengü yeni albümü ile bu defa kulvarının dışına çıkıyor. 2014 yılı Eylül ayında DMC ve BNG Müzik ortaklığıyla piyasaya sürülen “İkinci Hâl”, Bengü kariyerinin en iddialı albümü.


Aslında Bengü bu değişimin sinyallerini “Anlatacaklarım Var” ve “Saygımdan” teklileri ile vermişti. Kolay ezber edilen, yapışkan, kulüp-plaj şarkılarının yerini daha ayağı yere basan, hem sözel hem de melodik anlamda daha oturaklı şarkılar alınca, Bengü’nün de bir pop ikonası olmasının ötesinde, şarkıcılık becerileri de ön plana çıkmaya başlamıştı. İşte bu albüm bunu pekiştiriyor.


Bir kere bu derece ağır şarkılarla dolu, temposu düşük bir albüm yapmak Bengü’nün durduğu yerde duran bir şarkıcı için bir cesaret gösterisi. Şarkılar ritme, tempoya değil, söze, melodiye ve şarkıcının yorumuna yaslıyor sırtını çünkü. Tam da bu noktada besteci ve söz yazarı olarak Bengü ile beklenmedik bir kimya yakalayan Zeki Güner’in başarısını vurgulamak lazım. Sekiz yeni şarkı ve bir farklı versiyonun yanı sıra, daha önce tekli olarak yayımlanan “Saygımdan“ ve “Yaralı” adlı şarkıların da “bonus” olarak yer aldığı bu albümde, o son iki şarkının yanı sıra üç yeni şarkının da söz ve müziği Güner’e ait. İki şarkıya da söz yazarı olarak imza atmış Zeki Güner. Bu şarkılardan “Sahici”, zaten dakika bir gol bir hiti olarak albümün çıkış şarkısı oldu. “Hilâl” ve “Kapıda Yalnızlık” da tutarlı, sağlam, buna karşın ticari başarı şansı yüksek pop şarkıları olarak dikkat çekiyor.


Albüme adını veren ve bestesi Ebru Elver tarafından yapılan “İkinci Hâl”in ve bir Serkan Kavuşan bestesi olan “Ege”nin sözlerini de Zeki Güner yazmış. “İkinci Hâl” Bengü’nün şarkıcı olarak rüştünü ispat ettiği şarkılardan biri ve albümün ikinci klip şarkısı olarak şu sıralar ivme kazanmış durumda. “Ege” ise tıpkı adı gibi Ege kokulu melodik yapısı, düzenlemesi ve efkâr dağıtan sözleriyle harcıâlem şarkılardan. Bestecisi ben olsam, bu şarkıyı Ziynet Sali’ye yakıştırırdım en çok.


Bengü’nün 2011 çıkışlı “Dört Dörtlük” albümünde de yer alan ve nedense o günlerde üzerine oynanmayan “Kadar”, bir Şehrazat şarkısı. Bengü kariyerinin en dişe dokunur şarkılarından biri olan “Kadar”, bu albüme yeni düzenlemesi ve Emre Aydın düetiyle girmiş. İyi de olmuş. Zira bu albümün en güçlü şarkılarından biri “Kadar”.

Sözleri Deniz Erten’e, bestesi ve düzenlemesi Erdem Kınay’a ait olan “Feveran”, albümün bütünü içerisinde bir ayrık otu. Zira yukarıda bahsi geçen kulüp-plaj çizgisinde ve sanki Erdem Kınay’ın proje albümlerine girmesi gerekirken, nasılsa girmemiş de bu albüme kalmış gibi duruyor.


Söz ve müziği Serkan Kavuşan’a ait “Yaprak Dökümü” ise albümün bir başka yavaş şarkısı. Bu noktada tek bir dezavantaj devreye giriyor ki o da, birbirine stil olarak çok benzeyen şarkıların bir albümde toplanmış olmasının riski. Albümlerin çabuk eskitildiği bir dönemde bu şarkılar birbirini yer mi, yer.

Albüm görseli de, saçından kostümüne Bengü’nün daha olgun, daha ağır ama daha iddialı bir çizgide yoluna devam ettiğini vurgular gibi (Basın bülteni ile birlikte servis edilen o yersiz yere “vamp” ve Photoshop ayarı kaçık fotoğrafları saymazsak tabii.) Albüm kartonetinde Candaş Arın’ın çektiği fotoğraflar ve Ervin Esen’in tasarımı bu anlamda üzerine düşeni yeterince yapıyor.       

OCAK 2015

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder