Özge Fışkın - "Her Şeyin 1 Zamanı Var"

YENİ BİR ÖZGE FIŞKIN


(23 Mart 2015 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Özge Fışkın’la hiç tanışıklığımız yoktur ama tanıyan herkes onun çok komik ve eğlenceli olduğunu söylemiştir bana. Bunu çok acayip bulmuşumdur zira onun bende yarattığı izlenim tam tersidir. Kitlelere hitap eden bir iş yaptığınızda, yaydığınız ya da yansıttığınız enerji meselesine güzel bir örnektir bu. Söylediğiniz şarkılardan çektirdiğiniz fotoğraflara, göründüğünüz klipten, verdiğiniz röportajlara uzayıp giden bir sarmaldır bu. Hepsinin toplamından size dair bir imaj çıkar ortaya ve bu her zaman sizin gerçek haliniz olmayabilir.


Tüm bunları Özge Fışkın’ın yeni klibini izlediğimde geçirdim aklımdan. İlk defa neşeli, samimi, yani hep anlatıldığı gibi bir Özge Fışkın görüyordum o klipte çünkü. Nitekim albümün tamamını dinleyince de yanılmadığımı anladım.


Ankara kökenli bir müzisyen olan Özge Fışkın’ı, müzik macerası daha eskilere dayansa da, geniş kitlelere tanıtan 2000’li yıllarda Sertab Erener ve Levent Yüksel’e vokal yapması oldu. Hatta o meşhur Eurovision birinciliğimizde, Sertab Erener’le birlikte sahne üzerinde olan kızlardan biri de Özge Fışkın’dı. Sonra 2007 yılında ilk albümü “Kiliitler”i, 2012 yılında ise ikinci albümü “Bir Avuç Fotoğraf”ı yaptı. Fışkın’ın yeni albümü “Her Şeyin 1 Zamanı Var” ise, geçtiğimiz günlerde Pasaj Müzik etiketiyle yayımlandı.


Her ne kadar “rock” müzikle yetişmiş, hep “rock” müzik dinlemiş, ona gönül vermiş de olsanız da bu, sizin “rock” icra etmek için gerekli niteliklere doğuştan sahip olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Bu noktada gerçekçi olmak, fazla da zorlamamak lazım… Özge Fışkın’dan bir Şebnem Ferah çıkmazdı; çıkmadı da. Tıpkı Sertab Erener’den ya da Aylin Aslım’dan çıkmayacağı gibi (gerçi Şebnem Ferah’ın şimdiki halinden de artık bir Şebnem Ferah çıkmaz gibi görünüyor ama o ayrı mesele.)

Sanırım Özge Fışkın da bu gerçeğin ayırtına varmış. Daha net, daha kendine münhasır bir Özge Fışkın var çünkü bu albümde. Biraz daha popülere, belki popa yakın ama kesinlikle çok daha samimi.


Albümde on şarkı var. Bunlardan biri ilk kez 1983 yılında Ajda Pekkan’ın seslendirdiği, Türkçe sözleri Fikret Şeneş tarafından yazılmış bir Mia Martini şarkısı: “Sana Doğru”. Bu şarkıyı daha önce Zuhal Olcay’dan ve Yeşim Salkım’dan dinlemiştik, yakın zamanda yayımlanan yeni ENBE albümünde ise Işın Karaca seslendirdi. Ajda’nın 2000 yılında yeniden seslendirmesini de saymıyorum. Şarkı şahane, ona diyecek yok. Özge Fışkın’ın albümündeki Gürkan Bozacı ve Gürbüz Barlas düzenlemesi de şahane olmuş. Ne ki ben olsam albümdeki tek “cover” için bir şarkının beşinci seslendireni olmayı tercih etmezdim.


Bir de Mabel Matiz bestesi var albümde ki, “Son Kale” ismini taşıyan bu şarkıda Mabel, Fışkın’a vokal de yapmış. Mabel ne yazsa, ne söylese kabulümüz. Bu şarkı da Özge Fışkın’a çok yakışmış ayrıca. Ama bence albümün en büyük üç kozu, ilk üç sırada yer alıyor. Albümün çıkış şarkısı “Kusuruma Bakma”, caz tınıları taşıyan “Teferruat” ve açılış şarkısı “Neyse ki”. Bugüne dek bir Özge Fışkın şarkısı dendiğinde aklıma hemen bir şarkı adı gelmeyebilirdi ama galiba bundan sonra bu üç şarkıdan biri illa ki gelecek.

Eski stil gitarları ve “rock’n roll” ritmiyle dikkat çeken “Asla”, sözleriyle de dinleyici kolay tavlayacak şarkılardan. Albümün en depresif şarkısı olarak tanımlanabilecek ve senfonik “rock” etkileri taşıyan “Yeraltı”nda Şebnem Ferah vokal yapmış.


“O Kadar”, “Masal” ve “Top Sende” ise bütünde hissedilen Özge Fışkın müziğini tamamlayan şarkılar. Zaten başından sonuna dek davulun ve gitarların tonlarından bir retro tadı almak mümkün ki bu üç şarkı da bundan nasibini alıyor. “Top Sende”den bir Blondie tadı alabilirsiniz mesela.  

Tabii bu yeni Özge Fışkın müziğinde Özge Fışkın kadar, albümün müzik direktörlüğünü de yapan Gürkan Bozacı’nın ve Gürbüz Barlas’ın da payı var. Fışkın sekiz şarkıda söz yazarı olarak görünüyor, besteler ise bu üçlünün farklı kombinasyonlarının elinden çıkmış.


Albümün ilk kliple görsel devamlılık sağlayan kartonet fotoğrafları Aytekin Yalçın tarafından çekilmiş, tasarım ise 1MM Design tarafından yapılmış.

Sahiden “Her Şeyin 1 Zamanı Var” ve Özge Fışkın için doğru zaman buymuş demek ki. Bundan daha doğru bir albüm ismi olamazdı.

MART 2015

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder