Reyhan Karaca - "Sobe"


Hep yazıyoruz, çiziyoruz. Pop müzik aslında budur: Günü yakalamak, yenilenmek, ters köşe yapmak, türün klişelerinden ayrılmadan fark yaratabilmek. Reyhan Karaca tam da öyle yapmış. Önce kendini, sonra müziğini yenilemiş. Çok da iyi olmuş.

‘90’ların birçok şarkıcısına bugün artık “eski” gözüyle bakılıyor. Oysa düşünün ki ‘70’lerin şarkıcıları olan Nilüfer, Sezen Aksu, Seyyal Taner gibi isimler ‘90’larda (yani 20 yıllık iken de) şahane işler yaptılar. ‘60’lardan beri tanıdığımız Ajda Pekkan, 2000’lerde de esip geçti. Yani bu iş kaç yıllık olduğunuzla değil, kendinizi ne kadar yenilediğiniz, zamana ne kadar ayak uydurabildiğinizle ilgili. Bunda dinleyiciden çok, dinleyicide o algıyı oluşturabilen ya da oluşturamayan şarkıcıların/müzisyenlerin payı var. Reyhan Karaca bu anlamda ibretlik bir örnek koyuyor ortaya.


Karaca’nın geçtiğimiz günlerde GNL etiketiyle yayımlanan yeni teklisi “Sobe” adını taşıyor. Amerikalı müzisyen Arpeggio tarafından bestelenen şarkının Türkçe sözleri Murat Güneş tarafından yazılmış. Prodüksiyon ise tamamen Amerika’da yapılmış ve kaydedilmiş ve dahi şarkının klibi de orada çekilmiş. Şarkı piyasaya sürülmeden önce aylar süren bir sessizliğe gömülen ve ortalarda gözükmeyen Reyhan Karaca bu sürede öncelikle kilo vermiş ve stilini değiştirmiş. Bir sporcu gibi hazırlanmış bu yeni çıkışı için. Sahiden de şarkıyı dinlerken de, klibi izlerken de o tazeliği, yeniliği, farklılığı hissediyorsunuz.


Tek başına imaj hiçbir şeydir elbette ama söz konusu pop müzikse, tek başına şarkı da hiçbir şey olabilir. İkisini doğru dozlarda, doğru kimyayla buluşturmak ayrı bir profesyonellik gerektiriyor ve sanırım Reyhan Karaca bunun için uygun ekibi bulmuş.


Gelelim şarkıya… Reyhan Karaca’nın ses rengine ve yapısına gayet uygun, çok enerjik, çok Batılı ve bir taraftan da “cool” bir şarkı “Sobe”. Alışılageldik Türkçe pop hitleri gibi değil. Öyle olması da hedeflenmemiş zaten. Dolayısıyla hedef kitle biraz daha fazla yabancı popa, özellikle elektronik dans müziğine eğilimli dinleyici olabilir. Ancak şarkının ana akım radyolarda benimsendiği ve “playlist”lere girdiği düşünülürse, “Sobe” Türkçe popun çıtasını yükseltmek konusunda beklenmedik bir hareketin öncülerinden de olabilir. Yanına bir de son günlerde yayımlanmış Edis’in “Benim Ol”unu, Ayşe Hatun Önal’ın “Güm Güm”ünü filan koyun mesela… Neden olmasın

ŞUBAT 2015 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder