Ece Seçkin - "Aman Aman"

“TEENAGE” POP


(15 Haziran 2015 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Başından beri gidişatını çok doğru bulduğum bir “proje” Ece Seçkin. Evet, proje diyorum çünkü endüstriyel pop bunu gerektirir. Deneme yanılma ile değil, plan programla, strateji hesaplarıyla yol alırsınız. Dünyada da böyle yapılıyor bu iş. Seçkin’in hedef kitlesi belli, amacı belli, bu yüzden de müziği, tarzı, tavrı, imajı belli. Bu yolda adım adım ve sağlam ilerliyor.


Ece Seçkin’in mini albümü “Aman Aman”, geçtiğimiz günlerde DGL Müzik Yapım etiketiyle piyasaya sürüldü. 6 şarkılık ilk albümü “Bu Ne Yaa!” ve dijital teklisi “Şok Oldum”la adını duyuran Seçkin, asıl çıkışını ise Ozan Doğulu’nun “130 BPM Moderato” albümünde yer alan “Hoşuna mı Gidiyor?” ile yaptı. Öyle ki, albümde yer alan onca büyük ismin ve iddialı şarkının arasından bu şarkı sıyrıldı, “hit” oldu.


Bu albümde yer alan iki yeni şarkıyı da, “Hoşuna mı Gidiyor?”un yaratıcıları Ayşen Tan ve Kemal Şimşekyay çifti yazmış. Ayşen Tan Şimşekyay, şu bizim ‘90’lı yıllardan bildiğimiz Ayşen’in ta kendisi. Eşi Kemal Şimşekyay ise, yıllardır müzik piyasasının içinde. Eurovision takipçileri onun yarışmada Aylin Vatankoş’un Türkiye’yi temsil ettiği sene sahnedeki ekibin içinde yer aldığını hatırlayacaklardır. Hatta yarışma şarkısı “Yaz Bitti”nin bestesi de babası Aldoğan Şimşekyay’a aitti. Kardeşi Uğur Şimşekyay ise yine ‘90’larda Yeşim Salkım’ın desteği ile bir albüm yapmış idi.


Nasıl tarif edilebilir Ece Seçkin’in tarzı? ‘90’lardan bu yana alışageldiğimiz yerli popçu kafasından sıyrılmış, daha “teenage”, bu vesileyle de daha dinamik, hem müzikal, hem de görsel anlamda alaturka sularda yüzmeyen bir tarz, bir tavır. Bugüne kadar öyle oldu en azından. Ancak bu albümün çıkış şarkısı “Aman Aman” için aynı şeyi söyleyebilmek pek mümkün değil. Bu şarkı biraz daha bizim havalardan çalıyor. Hani Demet Akalın ya da Gülşen söylese de yadırganmazmış gibi. Belki radyolar, televizyonlar daha kolay sevecektir bu şarkıyı; kulüpler de öyle ama bence öyle çok “aman aman” bir şey yok ortada.


Buna karşın albümün ikinci sırasında yer alan “Follow Me”, tam tersi bir etki yaratıyor. Sözleri de müziği de, düzenlemesi de çok daha genç bu şarkı, Ece Seçkin’i çok daha iyi taşıyor. Ya da Ece Seçkin bu şarkıyı çok daha iyi taşıyor diyelim. Adına bakmayın, İngilizce bir şarkı değil bu. Tarkan’ın “Şımarık”ının “intro” melodisini “sample” olarak almış Ozan Doğulu ve kullandığı bugüne ait elektronik dille neredeyse yirmi yıllık bu şarkıyı güncelleyerek anımsatmış, oradan da Seçkin’e şahane bir pas göndermiş. Nakaratı çok akılda kalıcı, ritmi kafanıza kafanıza vurmuyor, aksine el çırparak eşlik etme duygusu uyandırıyor. Bence bu şarkının klibi çekildiği zaman “Aman Aman”dan çok daha fazla ilgi uyandıracaktır.


Mini albümün diğer şarkıları ise bildik: “Hoşuna mı Gidiyor?”un Ozan Doğulu albümünde yer alan versiyonu ile Eyüp Erdoğan imzalı yeni bir “remix” versiyonu ve daha önce CD formatında yayımlanmayan “Şok Oldum”.


Kapak görseli için Aytekin Yalçın’ın çektiği fotoğraflarda pembe saçları ve Umut Eker’in styling”i ile Ece Seçkin tam bir “teenage” pop-star görünümünde. Böylesi çok iyi olmuş zira bu haliyle Hadise benzerliğinden de kurtulmuş.

HAZİRAN 2015

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder