Gökhan Uzunali - "Yüreğune Yaz Beni"

BİR KARADENİZLİ DAYANIŞMASI


(18 Ocak 2016 tarihinde Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde yayımlanmıştır.)

Çocukluktan beri müzikle yakından ilgili olmasına karşın üniversiteden inşaat mühendisi olarak mezun olan ve bu alanda çalışmaya başlayan Gökhan Uzunali, müzikle amatör ilişkisini ancak 30’lu yaşlarının ikinci yarısında profesyonelliğe taşıyabilmiş. 1977 Trabzon doğumlu Gökhan Uzunali, Karadeniz türkülerinden oluşan ilk albümü “Karadeniz’e Mektup”u 2014 yılında yayımladı. 2015’in son günlerinde Poll Production etiketiyle piyasaya çıkan “Yüreğune Yaz Beni” adı verilmiş ikinci albümüyle de müzik yolculuğuna devam ettiğini gösteriyor.


Son derece derli toplu bir ilk albümle özellikle Karadeniz müziğini sevenlerin dikkatlerini üzerine çekmişti Uzunali. Türün Selçuk Balcı, Resul Dindar, Selim Bölükbaşı gibi (ama en çok da Volkan Konak gibi) yakın dönem köşe taşlarından biri olacağının sinyallerini verir gibiydi. Nitekim ikinci albüm de bunu doğrular gibi.


Aslında bir mini albüm bu. Beş şarkı ve bir “remix”den oluşuyor. İlk albümünde ağırlıklı olarak anonim türküler seslendiren Uzunali, bu defa türkü formunda beste ağırlıklı bir albüm yapmış. Albümde bir anonim türkü ve dört beste var. Bestelerin hepsi, yeni nesil Karadeniz müziğinin yükselen yıldızlarından biri olan Yüksel Baltacı’ya ait. Baltacı ayrıca albümün prodüktörlüğünü de üstlenmiş. Ayrıca Selçuk Balcı da tıpkı ilk albümde olduğu gibi, bu albümde de kemençe çalarak Uzunali’ye destek vermiş. Yani bir Karadenizli dayanışması imza atmış albüme.


Albümdeki bütün düzenlemeler Abdurrahman Tarikçi tarafından yapılmış. Kayıtlar da Tarikçi’nin Ankara’daki stüdyosunda yapılmış. Hem bir fizik doktoru, hem de halk müziği alanında usta bir müzisyen olan Tarikçi’nin düzenlemeleri de son derece usta işi, incelikli ve müzikal değer bakımından yüksek kalibrede. Gökhan Uzunali abartısız bir şiveyle, üslubunca ve tertemiz söylüyor şarkıları. Şarkılar ise türün iyi örnekleri olarak dikkat çekiyor. Yani neresinden baksanız her şey yerli yerinde.


“Sabur Allah’ım Sabur”, horon oynamaya çok müsait eğlenceli yapısı, ilk klip şarkısı olarak seçilen “Yüreğune Yaz Beni” dokunaklı melodisi ile ön plana çıkıyor. “Rüzgâr” ve “Son Türkü”nün de türün meraklıları tarafından çok sevileceğini öngörmek yanlış olmaz. “İner Gelir” adlı anonim türkü ise bir ters köşe olarak Karadeniz’den değil, Eskişehir yöresinden seçilmiş bir türkü. Albümün kapanışında ise “Sabur Allah’ım Sabur”un “remix” versiyonu var. Otantik hali ile şarkının akışı zaten yeterince hareketli iken “remix” versiyon çok da gerekli değilmiş aslında. Olmasa da olurmuş.


Albümün kapak fotoğraflarını Kemal Kekeva çekmiş, grafik tasarım ise Özgür Arcan tarafından yapılmış.


Halk müziğini ama özellikle de Karadeniz müziğini seviyorsanız, dinlemeniz gereken albümler arasına gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

OCAK 2016 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder