Unkapanı Ayağınıza Geldi!


Meşhur olmak istiyorsunuz. Çok haklısınız. Kim istemez ki? Toprağı bol olsun, selam edelim Andy Warhol’e de bu vesileyle ama on beş dakika meşhurluk filan kimseyi kesmez artık bu devirde. O kadarını O Ses Türkiye’ye çıkarak da yapabilirsiniz, çok kolay. Üstelik besteleriniz, şarkı sözleriniz var. Devir Küçük Emrah filmlerinin devri değil ki, orada gördüğünüz gibi Taksim’den belediye otobüsüyle Unkapanı’na giderek otobüsten inince heyecan içerisinde alt geçitten geçip İMÇ altıncı bloğun önüne gelesiniz. 




O eskiden her birinden ayrı şarkı türkü yükselen, vitrinleri afişlerle süslü civcivli dükkânların, sırtlarında kaset kolileriyle merdivenleri inip çıkan hamalların, ellerinde tepsi, dükkânlar arası mekik dokuyan çaycı çıraklarının yerinde yeller esiyor artık. Unkapanı bir hayalet şehir, savaşta yeni düşmüş bir ülkenin terk edilmiş bir kasabası adeta.








E peki siz nasıl meşhur olacaksınız? Şarkılarınızı, sesinizi nasıl dinleteceksiniz günün müzik piyasasını elinde tutan yapımcılarına? Twitter’dan mı yazsanız acaba? Youtube’a şarkı yükleseniz gören olur mu? Söylediklerine göre kimi müzik yapımcıları böyle amatör videoları arayıp buluyor, keşif yapıyorlarmış. Ama ya biri çalarsa şarkınızı? Neler duydunuz değil mi? Büyük büyük şarkıcılar bile 14-15 yaşında çocuklardan şarkı alıp kendi şarkıları diye dinletiyorlarmış bize. Daha yeni çıkmadı mı haberleri? Olur mu olur. Zaten bir atımlık barutunuz var. O da elinizde mi patlasın?


Yazıda dikkat çekmek adına abartı mübahtır. Ben de öyle yaptım. Yoksa elbette şarkı yazan, söyleyen ya da ikisini birden yapan ve bu işi profesyonel olarak yapmak isteyen biri elinin altında internet de varsa şayet, az çok biliyordur ne yapması gerektiğini. Ve bu işlerin hiç de kolay olmadığını. Ama internet bu… Dijital dünya, hayatlarımızdaki her şeyi bir zamanlar hayal edemeyeceğimiz kadar kolaylaştırdığı gibi bu işleri de kolaylaştırabilir. Kim bilir belki kolaylaştırmıştır bile de bizim haberimiz yoktur.         


İşte bu hafta tam da bu meseleyle ilgili bir basın toplantısı yapılacağının haberini alınca kar kış demeden düştüm yola. E-GÜVEN ve Unkapanı Digital işbirliğiyle hazırlanan projenin detaylarını duymak istedim. Duydum, öğrendim de. Şimdi size de anlatacağım.

2013 yılında yazdığım “Bu Yazının Sahibi Benim!” başlıklı yazıda zaman damgasının ne işe yaradığını ve eser/ürün/fikir tasdikinin dijital ortamda nasıl yapılabileceğini anlatmış ve bu alandaki oluşumlardan biri olan sahiplen.com ‘dan bahsetmiştim. Okuyanlar hatırlar, okumayanlara ise bu yazıdan önce onu okumalarını öneririm. Zira her ne kadar ben derdim gücüm müzik olduğu için söz yazarlığı ve bestecilik alanlarından yola çıkarak konu hakkında kalem oynattıysam da, aslında şu veya bu şekilde fikir ve sanat eseri üreten herkesi yakından ilgilendiren bir mesele. Çünkü bir fikri, eseri üretmiş olmakla bitmiyor iş. Ürettiğiniz fikrin, eserin size ait olduğunu kanun karşısında ispat edebilmeniz için mutlaka tasdik ettirmeniz gerekiyor. Bu bir şarkı olabileceği gibi bir reklam sloganı, bir mimari tasarım, bir roman taslağı da olabilir. 


İşte eskiden en bildik yoluyla notere gidilerek ya da kendi adına taahhütlü posta göndermek gibi bir takım dolambaçlı ve/veya masraflı yollarla yapılan eser tasdiki işinin (ki hâlâ böyle de yapılabiliyor) dijital ortamda da yapılabilir hale gelmesinin Türkiye’deki öncüsü tasdix.com şimdi işi bir adım daha ileriye götürmüş. Özellikle profesyonel olmayan müzisyenler için büyük kolaylık sağlayan bu sistem şimdi bir başka projeyle entegre edilerek amatör müzisyenler için sahici bir fırsata dönüştürülmüş.


Unkapanı Digital bir internet sitesi. Siteye giriyor, üye oluyor, sitedeki link üzerinden tasdix.com’a da uğruyor, şarkınızı tasdik ettiriyor ve sonra videonuzu yüklüyorsunuz. Siz videonuzu yüklediğinizde sitenin ana sayfasına düşüyor ve yanı sıra platformla anlaşmalı olan müzik yapımcılarına da anında haber gidiyor. Yani keşfedilmek için Youtube’da bilmem kaç yüz bin kez tıklanmayı beklemiyor, dikkat çekmek için fazladan bir çaba sarf etmek zorunda kalmıyorsunuz. Sahiden iyiyseniz, sesiniz ya da şarkınız ya da ikisi birden iyiyse, yapımcılardan birinin dikkatini çekmeniz an meselesi. Sistemin yaygınlaşması ve kullanıcıların alışkanlık kazanması için tasdix.com bir de kampanya yapmış. Unkapanı Digital platfomu üyeleri 2017 yılına dek şarkılarını tasdix.com ‘da ücret ödemeden tasdik ettirebilecekler.

Peki platforma şarkı yüklediğinizde bundan haberdar olacak müzik yapımcıları kimler? Şu anki liste alfabetik sırayla şöyle: Ada Müzik, Anadolu Müzik, Arda Müzik, Bay Müzik Üretim, Beyoğlu/Metropol Müzik, Çimen’s Yapım, Dokuz Sekiz Müzik, Emre Müzik, Gar Müzik, Güvercin Müzik, İber Müzik, Kalan Müzik, MuMo Müzik Yapım ve Seyhan Müzik.

 

Sitede zaten gerekli işlemlerin nasıl yapılacağının ayrıntılı bilgisi mevcut. Bu yüzden uzun uzun anlatmıyorum ama ben şöyle bir inceledim ve bu işin amatör ama niyeti ciddi müzisyenler için çok işe yarayacağını söyleyebilirim. Bununla birlikte şu ana dek yüklenmiş videoları incelediğimde, bundan sonra üye olup video yükleyeceklere de birkaç tavsiye vermek ihtiyacı hissettim.


Bilindik bir şarkıyı söylüyorsunuz mesela; kendi besteniz değil. Bu demektir ki amacınız şarkıcı olarak dikkat çekmek. Ama videoyu izliyorum, sadece ses var, yüz görünmüyor. Romantik resimlerden kolaj yapmış mesela. Cep telefonu denen bir şey artık ve kamerasının önüne geçip video kaydetmek hiç de zor değil. Ben yapımcı olsam yüzünü görmediğim bir şarkıcı adayını ciddiye almam ve dinlemem şahsen. Ya da Youtube’a eş dost seyretsin diye yüklemek için yapılmış gibi duran özensiz, sıradan videolar da çok. Ama buranın maksadı eş dost değil ki. Ne kadar iyi olduğunuzu göstermek, fark yaratmak için biraz daha özenli olmak gerekmez mi?


Basın toplantısında projeyi tanıtma maksatlı olarak E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış, Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği’nden Avukat Dilek Üstün Ekdial ve MÜYAP Başkanı Bülent Seyhan birer konuşma yaptılar. 


Toplantıya katılanlar arasında ise Tasdix ve Unkapanı Digital işbirliğine destek veren Unkapanı Digital Proje Danışmanı Üstün Barışta, MÜYORBİR Başkanı ve müzisyen Burhan Şeşen, Ada Müzik kurucusu Bülent Forta, Dokuz Sekiz Müzik kurucusu Ahmet Çelenk, Çimen’s Yapım kurucusu ve müzisyen Mazlum Çimen, Kalan Müzik Kurucusu Hasan Saltık gibi isimler de vardı. 


Konuk sanatçı olarak ise Soner Sarıkabadayı ve Murat Ak oradaydı. Murat Ak toplantının sonunda davetlilere mini bir konser de verdi.


Bu vesileyle sadece beste yapan, şarkı söyleyen ve adını duyurmak isteyenleri değil, yeni şarkı arayan profesyonel müzisyenlere siteyi önermek isterim. Daha önce Ferhat Göçer ve Nilüfer internetten kampanya başlatarak amatör bestecilerden şarkı toplamış ve albümlerinde kullanmışlardı. Şimdi bütün müzisyenlerin elinin altında böyle bir platform var, benden söylemesi.


NE NEDİR?

Tasdix, bilgisayar ortamındaki verilerinizin elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteren, herhangi bir uyuşmazlıkta delil olarak gösterebileceğiniz bir sayısal zaman damgası uygulamasıdır.

E-GÜVEN, 2003 yılında Faruk Eczacıbaşı ve Türkiye Bilişim Vakfı önderliğinde kurulan Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika ve mobil imza hizmet sağlayıcısıdır. E-GÜVEN, bireylere ve kurumlara bilgi güvenliği ve elektronik imza konusunda dünyada pazar lideri olan çözümler sunar. E-GÜVEN, kurumlara özel projeler geliştirmenin yanı sıra gelişen teknolojiye uygun kullanıcı dostu ürün ve hizmetler üzerinde de çalışmaktadır. 
Unkapanı Digital, amatör ses sanatçılarının kendi videolarını yükleyerek portal üzerinde kayıtlı olan müzik yapımcıları ile buluştuğu ve eserlerini paylaştığı bir dijital ortamdır. 

MÜ-YAP, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği, fonogram yapımcılarının bir araya gelerek oluşturduğu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu' nun 42. maddesi gereğince kurulmuş olan bir meslek birliğidir. Sektörün ileri gelen kuruluşlarının önderliğinde sürdürülen çalışmalar sonucunda, 02.02.2000 tarihinde Kültür Bakanlığı'na müracaat etmiş; 03.08.2000 tarihinde Kültür Bakanlığı'nın makam onayı ile tüzel kişilik kazanmıştır.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder