Derya Uluğ - "Canavar"


(6 Şubat 2017 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Çok şahane bir kelime buldum, “canavar”. Hadi bundan bir şarkı yazalım.

Nefis bir atar cümlesi buldum, “ensem ona dönük, oraya konuşsun.” Hadi bundan bir şarkı yazalım.


Ayıp değil. Pop müzikte pekala bu formülle de şarkı yazılır, yazılmıştır, yazılacaktır bundan sonra da. Ama bu formülde mesele, bulduğunuz slogan kelime ya da cümleleri şarkıya yedirmektir. Yediremezseniz sırıtır, havada kalırlar çünkü. Tıpkı Derya Uluğ’un yeni şarkısı “Canavar”da olduğu gibi.


Uluğ’un ilk şarkısı “Okyanus”, 2016’nın “hit” pop şarkılarından biri olmakla kalmadı, Derya Uluğ ismini de doğrudan tanınır kıldı. Amenna. Öyle ki “Okyanus” hemen arkasından gelecek ikinci bir şarkıyı da şüphe götürmeden önüne katacaktı, bu çok açıktı. Oysa Derya Uluğ (ya da prodüktörü, ekibi) ikinci şarkı için acele etmedi hatta geç kaldı. Rüzgârın etkisi azaldı, ülke gündemi değişti, mevsim döndü vesaire… Hepsinden önemlisi beklenti yok yere yükseldi.


DMC etiketiyle geçtiğimiz günlerde yayımlanan, söz ve müziği Derya Uluğ ve Asil Gök, düzenlemesi Ozan Çolakoğlu imzası taşıyan “Canavar”, dijital verilere göre güçlü bir çıkış yapmış gözükse de “Okyanus” gücünde bir şarkı değil. Çünkü “Okyanus”a güç kazandıran neler varsa “Canavar”da onlar eksik.


Derya Uluğ’un sesi teknik olarak benzesin ya da benzemesin nicedir sesi soluğu çıkmayan ve bu anlamda o kulvarda bir boşluk yaratan Ebru Gündeş’i ve özellikle onun çok sevilmiş ‘90’lı yıllarını anımsatıyordu “Okyanus”. Söz ve müziğin çok iyi örtüştüğü, öpüştüğü, bu nedenle de dile kolay gelen, kolay söylenen, ezberlenebilen bir şarkıydı. Poptan büsbütün uzağa düşmeden, dozunda alaturka-arabesk havası, Uluğ’un vokal biçiminin de etkisiyle geniş bir dinleyici kitlesini aynı şarkının çatısı altında toplayabilmişti.


Oysa “Canavar” öncelikle söz ve müziğindeki uyumsuzlukla zorluyor dinleyeni. “Kendime bir canavar ediniverdim,” neresinden baksanız bir popüler şarkı cümlesi için çok zorlama, sadece “canavar” kelimesini kullanmak için yazılmış gibi. “Elime sağlık ben ne halt ettim,” çok sevimsiz. “O canavar benim şaheserim,” çok tıka basa söz. Tüm bu sözler geçip giderken duyduğunuz melodi ve ritim ise  (Ozan Çolakoğlu düzenlemesine rağmen) ortalama bir pop-arabesk-alaturka şarkının üzerine çıkmıyor. Klipteki şatafatlı görsellik ise şarkıyla en ufak bir ilgisi olmaksızın, tamamen başka bir telden çalıyor.


Derya Uluğ tam da bu ülkenin seveceği bir ses. Bugün tutsa, eskiden sevilmiş şarkılardan oluşan bir albüm yapsa, birçok “star”ın albümünden daha fazla satabilir. Bu tamamen onun ses tınısı ve şarkı söyleme biçimi ile ilgili bir artı. Ancak bunun üzerine şarkı yazarlığını da koymak istiyorsa (ki “Okyanus” şüphesiz bu cesareti verdi ona) daha özenli ve dikkatli davranması gerekiyor. Ben her şeye rağmen Uluğ’un “artık ne yapsam tutar” düşüncesine kolay kapılmayacak kadar donanımlı ve akıllı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de “Canavar”ı es geçiyor, bir sonraki hamlesini bekliyorum.

ŞUBAT 2017

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder