Çamur - "Ayrılamıyoruz Meliha'yla"


(18 Nisan 2017 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Tam 11 sene oldu. Çamur’un ilk albümü “Bu Aşkın Izdırabını” 2006’da yayımlanmıştı. Albüm o dönemde duyuldu, duyulmadı, kitlesine ulaştı ulaşmadı o ayrı mesele ama Türkçe müziğin tarihinde daha önce ve sonra hiç olmamış bir şey oldu ve Zerrin Özer 2007 yılında yayımlanan “Zerrin Özel” adlı albümünde Çamur’un ilk albümündeki şarkılardan tam sekiz tanesini yeniden seslendirdi.

Kendine özgü şarkıları ve müzikal tavrıyla ‘70’lerin Anadolu pop ruhunu 2000’lerde yakalamayı başarmış Çamur’un dağılmasından sonra ise grubun iki elemanından biri olan Murat Ak, 2013 yılında “Destur” adlı verilmiş bir solo albüm çıkardı.


Murat Ak ve Çağatay Kadı’nın tekrar bir araya gelip Çamur’u devam ettirme kararı aldıklarını öğrendiğimden beri merakla beklediğim yeni Çamur işi geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Arpej Yapım etiketiyle piyasaya sürülen 45’likte (doğal olarak) iki şarkı var. 

Tekli yerine 45’lik tabirini kullandım zira bu tekli aynı zamanda 45’lik formatında da yayımlandı. Bir süredir memleketi altına alan plağa geri dönüş furyası bizi 45’liklere tekrar kavuşturur mu yoksa bu da daha önce tek tük yapılmış denemelerden biri olarak mı kalır orasını bilemem ama bir müzik markete ya da plakçıya gidip sevdiğim bir grubun 45’liğini satın alma fikri bile beni ziyadesiyle heyecanlandırdı. Aynı şarkıları telefon ekranına iki dokunarak, bilgisayar faresini iki tıklayarak dinleyebilme konforu kimin umurunda?


45’liğin A yüzündeki şarkı “Ayrılamıyoruz Meliha’yla”. Bir Attila İlhan şiiri olsa ancak böyle bir ismi olurdu bir şarkı sözünün. Öyle bir ruh hali, bir dönem işi (dönem dizisi olur da dönem şarkısı olmaz mı; oluyormuş işte.) Söz ve müziği Murat Ak’a ait bu şarkı Ak’ın solo albümünde de yer almıştı ancak bu defa Çağatay Kadı’nın düzenlemesiyle bir Çamur şarkısına dönüşmüş.

B yüzü şarkısı “Ömrüm” ise daha önce duymadığımız, yeni bir şarkı. Murat Ak’ın 2014’de kaybettiğimiz müzisyen Ömür Kılıçaslan anısına yazdığı bir şarkıymış bu. Tıpkı diğer şarkı gibi bu da yine tam Çamur müziğinin ve tavrının tek başına özeti olabilecekken bir yerden falso veriyor ne çare. Şarkının A kısmı Nazan Öncel’in “Gitme Kal Bu Şehirde”sinin B kısmının (“bir avuntu biraz keder, böyle bize neler oldu” cümlesinin özellikle) çok yakınlarından geçiyor. Kuşkusuz kasıtlı değildir ama ister istemez takılıyor kulağa.



Çamur şarkılarını başından beri hem çok kişilikli hem de çok dokunaklı ve bize ait buluyorum. Ülkenin güncel müziğinde en çok eksikliğini duyduğumuz şeyler bunlar. O bakımdan bu 45’lik çok dinlensin, arkası hız kesmeden gelsin ve Çamur’u bilmeyenler de bilsin, tanısın istiyorum. Umarım öyle olur.

NİSAN 2017

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder