Müge Zümrütbel - "Sus"


(23 Mart tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Pop müzikte iyi şarkı yazmanın formülü nedir? Dinleyicinin kafasını karıştırmayacak, aksine kulağına ve diline kolay yerleşecek bir melodik örgü ve etkili sözler. Evet, binlerce başka formül üretilebilir ama şarkı formu icat edildiğinden beri popüler olmuş her şarkının çatısı aynı şekilde kurulmuştur. Mesela çok bildik, çok tanıdık, belki daha önce milyon kez anlatılmış bir şeyi anlatırsınız şarkının sözlerinde ama öyle bir anlatırsınız ki ilk defa siz anlatmış gibi olursunuz. Bir de bu sözleri A + köprü + nakarat trafiğinde ilerlemesi neredeyse kaçınılmaz şarkının müziğiyle etle tırnak misali kaynaştırabildiyseniz “iyi” şarkınız servise hazırdır.


Müge Zümrütbel’in yeni teklisi “Sus”, geçtiğimiz günlerde Sony Müzik etiketiyle yayımlandı. Yıllardır müzik piyasasının içinde olan Zümrütbel, ilk albümünü 2015 yılında piyasaya sürmüştü ama albümler döneminin bitme noktasına geldiği şu zamanda o albümün nice güzel şarkısı, nice albümün nice güzel şarkısı gibi yeterince duyulamadan dijital âlemin kalabalığına karıştı anlaşılan. Çünkü bu yeni şarkı o albümden değil (ki zaten Müge Zümrütbel firma da değiştirmiş bu arada.)


İlk paragrafta bahsi geçen (popüler müzikte)“iyi şarkı” matematiğini çözmüş sayılı yakın dönem besteciden biri olan Zeki Güner’e ait bir şarkı “Sus”. İhanete uğramış bir kadının kırgınlığını, sitemini ve nihayet (şarkının nakaratında) isyanını anlatan, ama alabildiğine yakından adeta içeriden anlatan, vurucu bir şarkı.


Müge Zümrütbel gibi sesini nasıl kullanması gerektiğini iyi bilen bir şarkıcının dilinde, sesinde etkisini iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz şarkının. Yani doğru şarkı, doğru şarkıcı ile buluşmuş. Hakan Yeşilkaya’nın hiçbir abartıya kaçmayan düzenlemesi de bir başka artı değer olmuş ve toplamda azımsanmayacak kadar iyi bir iş çıkmış ortaya. “Keşke günümüz pop müziğinde böylesi şarkılar daha çok yapılabilse ve yapıldığı kadar da duyulabilse,” dedirten bir iş.

MART 2017 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder