Sattas - "Bir Ben miyim?"


(18 Nisan 2017 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Türkiye’nin “reggae” grubu Sattas ilk ve (şimdilik) tek albümünü 2012 yılında piyasaya sürmüştü. O zaman bu zaman yeni bir albüm yapmadı ama çok şey yaptı. Sziget gibi, Montreal Caz Festivali gibi çok önemli uluslararası ve sayısız ulusal festivalde sahneye çıktı, yanı sıra rutin sahne programlarına devam etti. Sattas’ın nicedir beklenen yeni çalışması ise bir Sony Müzik etiketiyle geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir tekli oldu.


“Bir Ben miyim?” adı verilmiş teklide iki şarkı var. Birisi bir “cover”. Beklenmedik bir “cover” hem de. Duman’ın 2005 çıkışlı “Seni Kendime Sakladım” albümünün “hit”lerinden biri olan” Aman Aman” Sattas marifetiyle “reggae” ritmi ve formunda çıkıyor karşımıza. Neresinden baksanız üzerinden 12 yıl geçmiş, yani “eski” olmuş (yani “cover” yapılabilecek olgunluğa erişmiş) bir şarkı “Aman Aman”. Ona amenna. Ama bana sorsanız Sattas’a “cover” için elli tane şarkı seçsem, bu şarkı o ellinin arasında olmazdı. Yani ters köşe. Yani şahane!


Müzikal yapıları farklı olsa da duruşları benzer iki grup Sattas ve Duman. Ama bu şarkının o duruşla doğrudan bir ilgisi yok. Aslına bakılırsa arabesk, alaturka ve hatta halk müziği tınılarının içinden geçtiği ve bu nedenle de Kaan Tangöze’nin vokalinin pek de yakıştığı, çok “yerli” bir şarkı “Aman Aman”. “Reggae” ise tamamen başka bir coğrafyanın “halk müziği”. Buna karşın iki farklı iklimin ortak noktasını yakalamış Sattas bu düzenlemeyle. Yani başından beri en iyi yaptığı şeyi yapmış yine: Yerli “reggae” yapmış. O efkârlı şarkının eğlencesini de çıkarmış üstelik.


Tekliye adını veren “Bir Ben miyim?” ise yeni bir özbeöz Sattas şarkısı. Söz ve müziği grubun solisti Orçun Sünear’a ait bu şarkı da ilk albümde tanıştığımız Sattas müziğinin özgün bir örneği.


Bu iki şarkı, Sattas’ı hiç dinlememişleri bile tavlayabilecek ticari avantaja sahip, bunu söylemek lazım. Bu da grubun hedef kitlesini büyütmesi anlamında fayda sağlayacaktır. Ne ki beni beş yıl aradan sonra gelen bu iki şarkının kestiğini söyleyemem. Devir albüm devri değil belki kabul ama Sattas gibi söyleyecek sözü olan grupların daha fazla söz söylemesinin tam da zamanı.

NİSAN 2017 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder