Soner Sarıkabadayı - "Tekâmül"


(18 Nisan 2017 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

“Öğreten adam” olmaktan oldum olası çok korkarım ve olanlardan da ömrü billâh hazzetmemişimdir. Lakin bunu da yazmasam olmazdı.

Google hazretlerine danışarak filan değil, bizatihi Türk Dil Kurumu’nun 1998 tarihli matbu Türkçe Sözlük’üne bakarak yazıyorum:

Tekâmül: 1. Olgunluk, olgunlaşma. 2. Evrim, gelişim, gelişme.

Tekâmül etmek: 1. Olgunlaşmak. 2. Evrim geçirmek, gelişmek.

Tekâbül: 1. Karşılıklı olma, karşılama. 2. Karşı olum.

Tekabül etmek: Karşılık olmak, karşılamak, bir şeyin yerini tutmak.  

Şimdi gelelim Soner Sarıkabadayı’nın “Tekâmül” isimli yeni şarkısına… Ne diyor şarkıda: “Aşk bize göre derine tekâmül ediyor, kimine göre serine…”

Bu cümledeki yanlış kullanımı bulmak size kalmış. Benden bu kadar.


Bir yanlış kullanım nedeniyle koca bir şarkıyı harcamak değil niyetim. Hepimiz zaman zaman gündelik dilde kullanımı giderek azalmış, özellikle de Arapça ve Farsçadan gelen kimi kelimeleri kullanırken hata yapıyoruz; ben de yapıyorum, yapmışımdır. Belki o kelimeleri pek seven Sıla bile yapmıştır. Herkes Hakkı Devrim değil sonuçta. Gelin görün ki yazılmış bir şarkı o kelimenin üzerine kurulunca ve o kelime şarkının adı da olunca iş sakata geliyor.


Soner Sarıkabadayı’nın PDND etiketiyle yayımlanan bilmem kaçıncı teklisi bu. Ben artık ipin ucunu kaçırdım. Fazladan bir şey vaat etmeyen ve önermeyen, belki Osman Çetin’in son derece modern düzenlemesiyle bir tık yukarıda görülebilecek ama genel seyriyle bildik bir Soner Sarıkabadayı şarkısı “Tekâmül”.



Ama iyi ama kötü bir stil ve tavır sahibi olmanın zamanla kendini tekrara ve sıkıcı olmaya doğru gittiği noktada Soner Sarıkabadayı ve bir küçük (ya da büyük) değişiklik ihtiyacının sinyallerini veriyor bu şarkı en çok. Yani mesele doğru kelimeyi kullanmaktan daha derin; bakmayın siz benim işin o kısmına takıldığıma.  

NİSAN 2017

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder