Erdal Çelik - "Ve Hayatımda"



(22 Mart 2018 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Çok değil, bir 20 yıl öncesine kadar “sesi güzel olmak” diye bir kavram vardı. Şimdiki gibi hafta sekiz gün dokuz ekranlarda yetenek yarışmaları yapılmaz, her şarkı ezberleyen şarkı söylemeye heves etmezdi ama sesi güzel olan mutlaka fark edilir, ayırt edilirdi. Erdal Çelik de öyle fark edilmişti. Seksenlerin ortasıydı. Güneş gazetesinin ses yarışmasında kadınlar kategorisinde Emel, erkekler kategorisinde Erdal birinci olmuştu.


Biz müziği sadece bir dinleyici kadar bilenler için ses güzelliği yeterliydi. Ama Erdal aynı zamanda her sesi güzelin sahip olmadığı bir beceriye de sahipti. İyi de şarkı söylüyordu. Attila Özdemiroğlu, Emel ve Erdal’dan bir ikili yarattığında ve sonrasında onlar beş yıl boyunca birlikte şarkı söylediğinde tam olarak farkına varamadığımız bu durum, ikili ayrıldıktan sonra, Erdal’ın yaptığı solo albümlerle ayan beyan ortaya çıkacaktı.


Bir seneden fazla bir zaman kadar önce, Bursa Açık Hava Tiyatrosunda ‘90’lar konseptli bir gecede yıllar sonra Erdal’ı canlı izlediğimde seyircinin ona hakkını verdiğini, onun sahnede olduğu dakikalarda alkışların hiç dinmediğini duyunca neden uzun süredir yeni bir albüm, en azından bir şarkı yapmadığını düşünmüş, bunu ona sormuştum. Müzik piyasasının malum şartlarından bahsetmişti haklı olarak. Ama “Bakalım, var bir şeyler,” de demişti.


Erdal Çelik’in uzun bir aradan sonra yayımlanan yeni teklisi “Ve Hayatımda”, 2017 yılının Aralık ayında DMC etiketiyle yayımlandı. Söz ve müziği Erdal Çelik’e ait şarkının düzenlemesi Selim Öztürk tarafından yapılmış.

Geniş, açık, pırıl pırıl bir sesle, düzgün bir Türkçeyle, doğru vurgular, doğru teknikle, tertemiz şarkı söyleyen bir şarkıcıdan şarkı dinlemek şu zamanda bir lüks. Bu şarkı hem bu lüksü yaşatıyor dinleyene, hem de naif, dokunaklı, insani duygularını yitirmemiş şarkı sözlerinin, uzun yıllar sonra bile eskimeyecek melodilerin hâlâ yazılabildiğine dair umut veriyor.


Devir hız devri, çabuk eskitme, hemen vazgeçme, daha farklı, daha yeni, daha genç olana meyletme devri, ona kabul. Ama bir parça durmuş oturmuş, demini, kıdemini almışlara da kulak kabartmak, değer bilmek lazım. Çok azlar çünkü. Bu şarkı da gösteriyor ki Erdal Çelik bugün yerlerine koymaya çalıştığımız nice şarkıcıdan daha şarkıcı, nice müzisyenden daha müzisyen hâlâ. Umarım ve dilerim bir daha arayı bu kadar uzun süre açmaz.

MART 2018

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder