Günün Şarkısı 24 Ocak 2019


Nilüfer – “Kar Taneleri”


‘70’leri çok parlak bir şekilde geçirmişti Nilüfer. İlk plağı 1972 yılında yayımlanmış, 1974’den itibarense her yaptığı plakla popülerliğini biraz daha arttırmıştı. Onu müzik piyasasına kazandıran Nino Varon ve Odeon Müzik’ten ayrılışı ve Burç Plak’a transfer oluşu ile birlikte 1979 yılında yeni bir dönemece girmişti. 1979’da bir yüzü alaturka, 1980’de bir yüzü arabesk şarkılardan oluşan albümler yaptı, 1982’de ise bu defa Yaşar Plak’a transfer olup içinde alaturka ve arabesk şarkıların da olduğu “Sensiz Olmaz” adlı albümünü çıkardı.


Nilüfer için 1984 yılı ise yeni bir dönemeç olacaktı. Şimdi yanında Onno Tunç vardı ve yeni albümü alaturka-arabesk etkilerinden tamamen uzak olacak, Nilüfer hiç olmadığı kadar batılı bir yüzle karşımıza çıkacaktı.


Ne var ki bir süre önce, 1983 Eurovision Şarkı Yarışması için genç bir bestecinin iki şarkısını onunla birlikte seslendirmiş, başka bir işbirliği denemesi daha yapmıştı Nilüfer. Bu genç bestecinin adı Kayahan’dı. Şarkılar ilk elemeyi geçip yarı finale kalamasa da Nilüfer ve Kayahan o günlerde pek çok televizyon programında boy göstermişti. Kayahan’ın çok güzel besteleri vardı ve Nilüfer onunla da çalışmak niyetindeydi.


Öyle böyle derken Onno Tunç’un müzik direktörlüğünü yaptığı yeni Nilüfer albümüne bir de Kayahan bestesi giriverdi. Albümün bütünü içerisinde daha “yerel” tınlayacak bu şarkı Onno Tunç’un pek hoşuna gitmemiş ama Nilüfer şarkıyı çok sevmişti. Oysa albüm o günlerde aynı adlı filmiyle de fırtınalar estiren ve tüm gençlerin dilinde dolaşan sıkı bir dans şarkısı ile, “Flashdance”in Türkçe versiyonu “Varsa Söyle” ile açılıyordu. Plağın kapak resminde bile Nilüfer tayt kostümüyle kapaktan fırlayıp hemen dans etmeye başlayıverecekmiş gibi gözüküyordu. Kayahan’ın bestesi “Kar Taneleri” ise çok naif, çok dokunaklı ve bir parça da türküleri anımsatan bir melodik örgüye sahipti.


Velhasıl “Kar Taneleri” albüm sıralamasında A yüzünün son şarkısı olarak yer alacak, sonraki yıllarda Kayahan çok ama pek çok popüler olunca buna ne kadar içerlediğini anlatmaktan çekinmeyecekti. Haksız da sayılmazdı. Albüm çıktıktan sonra içindeki ona iddialı şarkıyı geride bırakarak öne çıkan şarkı “Kar Taneleri” olacaktı.


“Kar Taneleri” hem Kayahan’ın ondan sonra yapacağı şahane şarkıların ilk habercisi oldu (ki öncesinde yaptıkları tam olarak o ipucunu vermiyordu) hem de Nilüfer – Kayahan işbirliğinin kalıcı olmasına vesile oldu.


“Nilüfer ‘84” 33’lüğünde yer alan “Kar Taneleri”nin düzenlemesi Onno Tunç tarafından yapılmıştı. Şarkı daha sonra Kayahan’ın ikinci albümü “Benim Şarkılarım”da da Kayahan yorumuyla yer aldı. 2015’de yayımlanan “Kayahan’ın En İyileri 1” albümünde ise şarkıyı Azerbaycanlı şarkıcı Lale Memmedova seslendirmişti. Ben hâlâ en çok Nilüfer versiyonunu severim.  

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. Siteniz çok harika gözüküyor cidden, başarılı ve özgün içerikler.

    Bende kendi çapımda açtığım blog siteme beklerim. www.zanalab.com

    YanıtlaSil