Günün Şarkısı 21 Şubat 2019


İlhan İrem – “Bir Yıldız”


İlhan İrem’in bugün İlhan İrem denince aklımıza gelen müzik stili ve imaja bürünmesinden bir müddet öncesidir. 1979 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemeleri için TRT’ye teslim edilen 174 şarkı arasında ön jürinin yaptığı eleme sonucu yarı finale 14 şarkı bırakılır ve şarkıların isimleri 15 Aralık 1978 günü açıklanır. Yarı finalistlerden biri de yarışmaya sözü müziği kendisine ait “Bir Yıldız” adlı şarkısıyla İlhan İrem’dir. Şarkının düzenlemesi ise Esin Engin tarafından yapılmıştır.


28 Aralık gecesi yarı finale kalan şarkılar TRT ekranında yayınlanır. Aynı gece şarkılar ikinci kez yayınlandığında ise finale kalan şarkılar görüntü üzerine bindirilen “Final Final Final” yazısı ile açıklanır. Finale 6 şarkı kalmıştır ve bunlardan biri de “Bir Yıldız”dır.


Final 24 Şubat’ta Atatürk Kültür Merkezinden yapılacak canlı yayınla ekrana gelecektir. Finalistler yarışma gecesi şarkılarını orkestra eşliğinde canlı olarak seslendireceklerdir. Hazırlıklar, provalar başlamıştır bile.  


Ülkede yaşayan herkesin gözlerini büyük finale çevirdiği o günlerde, İlhan İrem’in yarışmadan diskalifiye olduğu haberi gündeme bomba gibi düşer. Her ne kadar finale kaldığını öğrendikten hemen sonra askere alınmış olsa da herkes final için İlhan İrem’e izin verileceğini düşünmekte iken, hiç hesapta olmayan başka bir gelişme ortaya çıkmıştır. Bağlı bulunduğu plak firması, İrem’in askere gitmeden önce hazırladığı ve içinde yarışma şarkısı “Bir Yıldız”ın da bulunduğu 33’lük plağı piyasaya sürer. Şarkının büyük finalden önce plak olarak yayınlanması demek, İlhan İrem’in yarışma kurallarını ihlal etmiş olması demektir. Böylece yarışmadan diskalifiye edilir ve finalde beş şarkı yarışır.


Bu senfonik tınılar taşıyan gösterişli şarkı İlhan İrem’in sonraları sahaflarda bile kolaylıkla bulunamayacak “Sevgiliye” adlı albümünde kalmıştır. Ta ki İrem, şarkıyı 1995 yılında yayımlanan “Sevgililer Günü” adlı albümünde yeniden kullanana kadar.


“Sevgililer Günü” albümü bugünlerde Universal etiketiyle plak formatında yayımlandı. İrem’in tüm diskografisi yeniden plaklara aktarılıyor bir süredir. Son halka da “Sevgililer Günü” oldu. Bu vesileyle hem bu haberi vermiş hem de bu şahane şarkıyı yeniden hatırlatmış olayım.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder