Günün Şarkısı 28 Şubat 2019

Aşkın Nur Yengi & Harun Kolçak – “Yeniden”


Yıl 1987. Onları ilk kez 20 Şubat gecesi yapılan Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalinde görüyoruz. Daha doğrusu öncesinde Sezen Aksu’nun arkasında Aşkın’ı vokal yaparken, Harun’u da hem vokal yapıp hem bas gitar çalarken görmüşlüğümüz var ama bu defa bir ikili olarak birlikte bir Onno Tunç bestesi söylüyorlar. O yıl TRT’nin yarışma için sipariş verdiği bestecilerden biri Onno Tunç ve herkes onun Sezen Aksu’nun söyleyeceği bir şarkıyla katılmasını beklerken o bir sürpriz yapıp orkestrasındaki bu iki genci çıkarıyor yarışmaya.


İkili finalde dereceye giremiyor. Aradan aylar geçiyor ve 25 Temmuz gecesi Kuşadası’nda yapılan Altın Güvercin Şarkı Yarışmasında Aşkın ve Harun ikilisi bu defa sözlerini Sezen Aksu’nun yazdığı, bestesini Uğur Başar’ın yaptığı bir başka şarkıyla yarışıyorlar. Hatta yarışmakla kalmayıp geceyi birincilikle bitiriyorlar.


Henüz ikisi de tanınmamış. Aşkın’ın adı gazete ve dergilerde, hatta televizyonda bir gün sonra ekrana getirilen yarışmanın banttan yayınında bile Aşkım diye yazılıyor.


Bu şarkı o dönem yarışma şarkılarının yer aldığı bir albümde Sembol Plak etiketiyle sadece kaset formatında yayımlanmış ve arşivlerde kalmıştı. Ta ki Harun Kolçak’ın 1998 yılında yayımlanan “Teslim Oldum” adlı albümünde ikili şarkıyı yeniden seslendirene kadar. Tabii artık ikisi de tecrübeli birer şarkıcıydı ve o versiyonda ilk versiyondaki acemilik yoktu. Neyse ki artık ilk versiyon da dijital platformlarda bulunabiliyor.


Uzun bir süredir ara verilen Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması bu yıl yeniden yapılacakmış. Bu güzel haberi bu şarkıyla kutlamak istedim zira bu yarışmadan Türk popunda daha sonra birer yıldız olarak bağrımıza basacağımız birçok şarkıcının yolu geçti zamanında. Fatih Erkoç, Kayahan, Emel Müftüoğlu, Candan Erçetin, Sertab Erener, Oya – Bora ikilisi, Ayşegül Aldinç, Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak ve daha niceleri…

Bu seneki yarışma bize kimleri kazandırır onu şimdiden bilemeyiz ama böylesi yarışmalar müziğe her zaman taze kan getirir, getirmiştir, orası kesin.

Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. Bahsi geçen şarkının da yer aldığı Kuşadası Altın Güvercin Yarışması albümü Spotify’da bulunabilir.

    YanıtlaSil