Günün Şarkısı 20 Mart 2019

Erdem Yener – “Bana Yalan Söylediler”


Ajda bu şarkıyı nasıl Semiramis’e kaptırmış, orasını bilemiyoruz. Türkçe sözleri yazan da Fikret Şeneş üstelik ama “Bana Yalan Söylediler” ilk kez Semiramis Pekkan tarafından 1974 yılında plak yapılıyor. Orijinali ise Jose Feliciano’nun “Gypsy” adlı şarkısı. Aynı yıl bu şarkıyı Selçuk Ural da Yeşil Giresunlu’nun yazdığı Türkçe sözlerle “Son Şarkı” adıyla plak yapıyor ama “Bana Yalan Söylediler” versiyonu daha çok seviliyor. Yine de öyle aman aman bir “hit” olmuyor o günlerde. Zaten 45’liğin de B yüzünde aslında.


Aslında şarkıyı ilk “cover” yapan Beş Yıl Önce On Yıl Sonra grubu. Grubun ikinci albümleri “Beş Vals On Tango” da iki Jose Feliciano şarkısını birbirine karıştırarak söylüyorlar: “Bana Yalan Söylediler” ve “Yağmur (Rain)”. Aradan yıllar geçiyor ve 2001 yılında Aşina’nın ikinci albümüne adını veren şarkı olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ne oluyorsa Issız Adam filminden sonra oluyor ve şarkı film sayesinde 2008 yılında büyük bir “hit” e dönüşüyor. Fikret Şeneş şarkı sözü yazmayı, Semiramis Pekkan da şarkı söylemeyi çoktan bırakmışken.


Sonrasında Emir Ersoy’un “10 Şarkı 10 Şarkıcı” albümünde Funda Arar tarafından Latin bir düzenlemeyle seslendiriliyor. Pınar Aylin daha düşük tempolu bir “cover” yapıyor, Kargo ise parçayı “rock” müziğe uyarlıyor.


“Bana Yalan Söylediler” 2019 yılında da bu defa Erdem Yener tarafından seslendirildi ve Yener’in “Film Olmuş Şarkılar” adını taşıyan proje albümünün ilk teklisi olarak PROM Müzik etiketiyle servis edildi.


“Film Olmuş Şarkılar” ismi çok sürprizli, çok heyecan verici gelmese de kulağa, müzikte bir türlü çok parlak bir çıkış yakalayamamış Erdem Yener için doğru bir hamle olabilir; albümü dinlemek lazım. Yalnız bu şarkı bana gayet iyi geldi. Zira bu şarkıya bugüne dek yapılmış en iyi “cover” olabilir.


Düzenleme Erdem Yener ve Sertan İpek tarafından yapılmış. Hiç sağa sola çekmeden, cambazlık yapmadan, abartmadan, hem sade hem kulak doyurucu bir düzenleme ile şarkı rayından çıkmamış, yolunu şaşırmamış. Temiz ve güzel bir iş. Albüm konseptine uygun olarak ‘70’lerde gezinen klip ve klip öncesi İzzet Öz’lü “teaser”a bayıldım bu arada. Hakkını vererek ama bir yandan da işin komiği çıkararak yapılmış. Nedense pek bağdaştıramadığım komedyenlikle şarkıcılık arasındaki çelişki de bertaraf olmuş en azından.        

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder