Günün Şarkısı 17 Mayıs 2019

Edip Akbayram – “Boşu Boşuna”


Âşık Mahzuni Şerif’in her biri birer manifesto gibi, birer hayat dersi gibi bellediğimiz, yıllardır çalıp söylediğimiz çok şarkısı, türküsü var. Halk ozanı geleneğinin son temsilcilerinden biriydi Mahzuni. Sözünü hiç sakınmadı, küçük cümlelerle büyük şeyler söyledi, hafızalarımıza mıhlandı. Türkücüsünden popçusuna, “rock”çısından arabeskçisine onun şarkılarını söylemeyen kalmadı. Ve değişen, devinen hayatın içinde söylediklerini değerini, anlamını ve önemini hiç yitirmedi. Alın herhangi bir şarkısını, bir iyice kulak verin sözlerine. Nicesi bugün yazılmış gibidir, bugünü anlatır.


“Boşuna Boşuna” Mahzuni’nin açık ara en sevdiği şarkısı. Hayat gailesi içerisinde aklımıza hiç getirmediklerimizi, aslında ne için var olduğumuzu, niye yaşadığımızı, nereden gelip nereye gittiğimizi bu kadar net ve can acıtıcı bir biçimde sorgulayan ne bir başka şarkı biliyorum, ne bir şiir, ne bir film, ne bir roman…


Sırf “Süleyman bir sultan olmuş, saltanatı boşu boşuna,” cümlesi yeter aslında ders almaya ama o dersi alması gerekenler, bir 50 yıl sonra da bu türkü çalınır, söylenirken onun çoktan tarih olmuş adının bu cümleyi bir kere daha haklı çıkaracağını düşünmez, bilmez işte, ne çare.


“Boşu Boşuna” Mahzuni Şerif tarafından ilk kez 1967 yılında plak yapılıyor. Edip Akbayram ise 1972 yılında Altın Mikrofon yarışması birincisi olup adını duyurduktan sonra İstanbul Plak ile anlaşma yapıyor ve yarışmada seslendirdiği “Kükredi Çimenler”i 45’lik plak haline getirirken plağın B yüzüne de “Boşu Boşuna”yı koyuyor. Düzenleme ise Norayr Demirci tarafından yapılıyor. 


Sonrasında sayısız kez yeniden söyleniyor ama bence Edip Akbayram’dan sonra bu türkünün en güzel yorumu Aydın Sarman’ın Seksenler dizisinde tek bir piyanoyla söylediği versiyondur. Sarman aynı şarkıyı Seksenler albümünde de söyledi ama dizideki kaydı bir başkaydı. O yüzden o videoyu da buraya bırakmak istiyorum.


Bugün Âşık Mahzuni Şerif’in ölüm yıldönümü. 17 Mayıs 2002’de kaybetmiştik onu. Ruhu şâd olsun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder