Günün Şarkısı 19 Mayıs 2019


Merve Çalkan – “Defter”


Bundan 3 yıl kadar önce Sofar videoları ile adını duyuran Merve Çalkan, ilk profesyonel teklisini geçtiğimiz günlerde Mabel Matiz’in desteğiyle yayımladı. Sony Müzik etiketiyle yayımlanan “Defter” adlı şarkının söz ve müziği Mabel Matiz’e ait, düzenleme ise Sabi Saltıel tarafından yapılmış.


Sofar, Akusikhane, Balkon TV, biMikrofon gibi çok sayıda platformun eline gitarını alıp besteler yapan ve onları seslendiren genç müzisyenler için ciddi birer çıkış kapısı haline geldiği bir gerçek. Üçüncü Yeni ya da Yeni Sahne, nasıl tanımlarsanız tanımlayın, bu genç müzisyenler rağbet de görüyorlar epeyce. Ama bunun gelip geçici bir moda olduğu, nice müzikal akım ve eğilim gibi bunun da bir süre sonra sıkıcı hale geleceği bir sır değil. Şu sıralar sadece YouTube değil, bütün müzik dinleme platformları gitarlı akustik kayıtlardan geçilmiyor. Dolayısıyla profesyonel kariyeri buradan yürütmek uzun vadede akılcı değil.


Bu bakımdan Merve Çalkan’ın Mabel Matiz gibi rüştünü ispat etmiş bir müzisyenden aldığı destek hem ticari açıdan, hem de kariyer yönetimi açısından çok doğru olmuş.


“Defter”, neresinden bakarsanız bakın hem sözleri hem de melodik yapısıyla daha ilk dinleyişte bir Mabel Matiz şarkısı olduğunu hissettiriyor. Bununla birlikte Merve Çalkan’ın kendine has ses rengini de duymamızı, fark etmemizi sağlıyor. Çalkan böylece emsallerinden birkaç adım önde çıkıyor yola.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder