Günün Şarkısı 20 Mayıs 2019


Müslüm Gürses – “İtirazım Var”


Bugün de bir kayıp haberiyle başladık güne. Hafızalarımıza kazınmış çok sayıda şarkının bestecisi Rıfat Şallıel’i kaybetmişiz.

Doğrusu Şallıel ama Şanlıel, Şanlıer olarak kullanıldığını da vaki. Hatta kendisi de plaklarında Şanlıel soyadını kullanmış. Bir dolu albümde besteci ya da enstrümanist olarak adı geçse de kendisinin şarkı söylediği bir 45’liği, bir de 33’lük plağı var sadece. Pek fazla ses getirmemiş plaklar. Keza yüzünü de bilmez, kendisini yolda görsek tanımazdık belki ama bestelerini ezbere söylerdik; hâlâ söylüyoruz.


Örnek mi? “Kemancı”, “Deli Gibi Sevdim (Neden Saçların Beyazlamış Arkadaş)”, “Tanımazsın Beni”, “Kimler Unutmadı ki?”, “Kadehi Şişeyi Kırarım Bugün”, “Yüz Karası” ve daha niceleri…

“İtirazım Var” ise ‘80’lerin başında Müslüm Gürses, Bülent Ersoy ve henüz yeni yeni popüler olmaya başlamış Kibariye’nin sesinden kulaklarımıza yer etmiş bir Rıfat Şallıel bestesi. Sözleri İlhan Behlül Pektaş’a ait şarkı yıllar boyunca birçok şarkıcının repertuarına girdi. Yine ‘80’lerde Coşkun Sabah, 2000’lerde Rober Hatemo tarafından seslendirildi, yakın zamanda ise Levent Yüksel, Hayko Cepkin, Gülçin Ergül ve Funda Arar’ın proje albümlerinde karşımıza çıktı. 2018’de vizyona giren Müslüm filminin de lokomotif şarkılarından da biri oldu ve filmde şarkıyı Timuçin Esen söyledi.


Şarkı Müslüm Gürses’in 1981 yılında Modern Plakçılık etiketiyle yayımlanan “Mutlu Ol Yeter” adlı albümünde yer almıştı. Bu vesileyle hem Şallıel’i hem de Müslüm Gürses’i anmış olalım.


Önceki kuşaktan Rıfat, Yılmaz ve Metin Şallıel kardeşler virtüözlük seviyesinde esntrümanistlikleri ile bir dönemin müziğine damga vurmuşken Rıfat Şallıel’in oğlu Orhan Şallıel, yine Şallıel ailesinden Anıl ve Batuhan Şallıel (Şallıel Bros) ve de Yılmaz Şallıel günümüz müziğinin farklı kulvarlarında yaptıkları işlerle adlarından söz ettiriyor, müzikte Şallıel soyadını sürdüyorlar.

Rıfat Şallıel’in şarkıları çalınıp söylendiği sürece ruhu şâd olmaya devam edecek. Huzur içinde uyusun.
        

Yavuz Hakan Tok

1 yorum: