Günün Şarkısı 4 Haziran 2019


Belkıs Akkale – “Bayram Gelir Elimize”


Bayramlar hep çocukluğa dair bir şeymiş gibi gelir bana. “Nerede o eski bayramlar?” lafının çıkış noktası tam da budur sanki. Ben kendimi bildim bileli bu laf dolanır ortalıkta; her kuşağın diline düşer illa ki. Muhtemelen hepimiz çocukluğumuzdaki bayramları aradığımız için… Bayramlar en çok çocuklukta tat verdiği, güzel geldiği için.


Herkesin çocukluğu kendine… Ama benim çocuklukla yeni yetmelik arası yıllarında bayramlar, tatlılar, şekerler, kavurmalar, bez mendil arası harçlıklar, yeni kıyafetler, pabuçlar, aile ve konu komşu arası ev gezmeleri, kalabalık ve şölenli sofralar, lunaparklar ya da bayram yerleri ve de tek kanallı siyah beyaz televizyondaki bayram özel eğlence programlarıydı. Hani hafif batı müzikçilerin, halk müzikçilerin, alaturkacıların, seyirciye saygıdan kırım kırım kırılan sunucuların, illa ki komedyenlerin ve de dans gruplarının birer birer arz-ı endam ettiği o şahane eğlencelikler…


Bayramların sevinci ve neşesine dair şarkımız yok denecek kadar azdır. Buna karşın “bayram gelmiş neyime kan damlar yüreğime,” ya da “bugün bayram günü derler âlem eğlenir,” gibi dramatik şarkı türkümüz vardır mebzul miktarda. Neşeli gibi görünen “Hayat Bayram Olsa” bile dramatiktir aslına bakarsanız, olanı değil, olması istenileni anlatır. Barış Manço’nun çok mutlu gibi görünen “Bugün Bayram”ı da ölmüş bir anneye ve onun öksüz çocuklarına seslenir.  


Buna karşın az önce bahsettiğim bayram özel eğlence programlarında kim bilir kaç kez Belkıs Akkale’yi bu türküyle dinlemişliğim, izlemişliğim vardır bilmiyorum. Az sayıdaki neşeli bayram türkümüzden biri. Kars yöresinden derlenmiş Sami Yılmaztürk tarafından derlenmiş bu türkünün kaynak kişisi ise Hüseyin Muratoğlu imiş, bu vesileyle baktım öğrendim. Tabii Belkıs Akkale dışında da söyleyen çok kişi oldu bu türküyü, Nuray Hafiftaş, Nursaç Doğanışık, İzzet Altınmeşe… Ama bende Akkale’nin sesiyle yer etmiş nedense…


Belkıs Akkale’nin televizyonda kim bilir kaç kez söylediği bu türkü 1985 yılında Sembol Plak etiketiyle yayımlanan “Türkü Türkü Türkiyem 2” adlı 33’lük plağında da yer almıştı. Çocukluğumdan beri radyo ve televizyon sayesinde kulağıma yer etmiş türkülere ilk kez dikkatle kulak vermeme neden olan seslerden biridir Belkıs Akkale ve onun iki plaklık “Türkü Türkü Türkiyem” albümleri. Çünkü sesini ayrı severim onun, yeri gelmişken söyleyeyim.  


Bugün bayram. Değerlerimizin, adetlerimizin, geleneklerimizin ve ahlâk anlayışımızın hızla deforme olduğu bu dönemde “Nerede o eski bayramlar?” lafının içi hiç olmadığı kadar dolu artık. Yine de içimizde bir yerlerde kalmış o çocuğun saflığı ve neşesi hürmetine mutlu olmak için güzel bir gün. İyi bayramlar!

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder