Günün Albümü 22 Ekim 2019


“Evrencan Gündüz – “Sabah Şarkıları / Sade”


Bizim kuşak için devrin en “rock’n roll” adamlarından biriydi Asım Can Gündüz. Belki biraz erken doğmuştu, belki de yanlış yerde... Ne çare, kıymeti yeterince bilinemedi. Gel gelelim öyle bir miras bırakmış ki geriye, hayatın kusursuz dengesine bir kez daha şaşası geliyor insanın.


Asım Can Gündüz’ün oğlu Evrencan Gündüz’den bahsediyorum, evet. Öyle böyle bir yetenek değil. Güçlü genetik mirasının hakkını sonuna kadar veriyor. Doğal olarak müziğin içine doğan ve çok küçük yaşlarda önce piyano, sonra gitar çalmayı öğrenerek işe başlayan Evrencan Gündüz, henüz sadece 23 yaşında. 2015 yılında Ve Kazanan adlı kısa ömürlü bir yetenek yarışmasında adını ilk kez geniş kitlelere duyuruyor hem vokal hem de gitar tekniğiyle dikkatleri üzerine çekiyor.


Müzik çevrelerinin de gözünden kaçmıyor tabii yeteneği. Ben de çok kişi gibi Sertab Erener’le kaydettiği birkaç videoyla tanıdım onu; özellikle de “Everyway That I Can”in çok acayip yeniden yorumuyla fark ettim saçtığı ışığı. Sonrasında bir sürü YouTube kaydı ve 2017’de ilk kısaçalar “Evrencan ve Uzaylılar”. “Soul”, “blues”, “caz”, “reggae” ve türevlerinde, öyle açık, ferah, neşe veren müzikal yelpazede dolaşan şarkılar… İyi ve temiz bir vokal tekniği, düzgün Türkçe…


2018’de yine bir kısaçalar, “Mevsim Çiçekleri”. Nice müzisyenin yıllar içerisinde edinebildiği yetkinlikte bir müzikalite. Aynı yıl türkülerden oluşan bir başka kısaçalar, mükemmel bir caz albümü “Bu Toprağın Sesleri”.


Evrencan Gündüz, 2019 yılında ise “Sabah Şarkıları” adını verdiği bir proje başlattı ve ilk olarak “Orta Şeker” alt başlığı verilmiş üç şarkılık ilk kısmı yayımladı. Geçtiğimiz günlerde ise projenin ikinci kısmı “Sabah Şarkıları / Sade”yi kendi hesabına yayımladı. 


Altı şarkıdan oluşan bu yeni kısacalarda üç yeni şarkı, üç de eski şarkının akustik versiyonu var. “Bulutlar Gidin”, “Sen Beni Yine” ve “Seni Sevecek Kadar” ilk kısacalardan bildiğimiz şarkılar. Evrencan Gündüz gitarını eline almış ve bu şarkılarını akustik bir biçimde çalıp söylemiş. “Uyan”, “Mutluluk” ve “Kıvırcık” adını taşıyan üç yeni şarkıyı da benzer bir sadelikte seslendirerek bütünü tamamlamış.


Diğer albümleri gibi bu albümü de ilk dinleyişte defalarca dinleme isteği uyandırıyor, arkasına koyacak benzer türde başka bir albüm ya da şarkı gelmiyor aklınıza. Bununla birlikte şöyle bir eleştiri getirebilirim sadece: Belli ki çok eğlenerek ve çok içten gelen bir yaratıcılıkla yaptığı doğaçlamalar, şarkıları oradan oraya çekip sürüklemesi şahane ama yer yer fazla uzuyor. Böyle şeyleri sahnede ya da iyi ihtimalle bir videoda izlemek / dinlemek çok cazip gelebilir ama bir albüm kaydı için soru işareti olabilir. Onu biraz tadında bırakmak daha doğru olurmuş sanki.


Evrencan Gündüz müziği, şarkıları, tekniği ve vokaliyle şu an müzik piyasasının içinde benzersiz bir yerde duruyor. Bunu bu şarkıları dinlediğinizde bir kez daha görüyorsunuz. Daha 23 yaşında böyleyse, ilerleyen yaşlarında nasıl olacak diye merak etmiyor değilim doğrusu.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder