Günün Şarkısı 17 Ekim 2019

Hülya Avşar – “Bu Gece Uzun Olacak”


Herkes onun birinci seçildiği güzellik yarışması sayesinde şöhret olduğunu zanneder ama aslında hikâyenin başlangıcı biraz daha öncesine dayanmaktadır. Televizyon ekranında ilk kez 1982 yılında İntibah adlı dizide oyuncu olarak çıkar. 


Henüz oyunculukla ilgisi yoktur aslında. Reklam filmlerinde görünmek, fotomodellik yapmaktır niyeti. Nitekim kısa bir rolde göründüğü o televizyon dizisi değil ama bir reklam çekimi değiştirir hayatını. Reklamcı Nail Keçili Blendax reklam çekiminde tanıdığı bu genç kız çok beğenir. Tam da o günlerde Keçili, Bulvar gazetesinin düzenleyeceği güzellik yarışması için Nazlı Ilıcak’tan bir telefon alır. Ilıcak, yarışmaya katılacak “eli yüzü düzgün” genç kızlar aramaktadır.


Hülya Avşar Bulvar gazetesinin güzellik yarışmasına böylece katılır ve birinci olur. Ancak çok zaman geçmeden Avşar’ın evlenip boşanmış olduğu ortaya çıkar. Bu tür yarışmalarda anlamsız bir şekilde hiç evlenmemiş olma şartı vardır bu da kural ihlalinden dolayı Hülya’nın kraliçeliğinin düşmesi demektir. 


Düşer de… Tacı gelir alınır, yarışmada ikinci olan Dilara Haraçcı’ya verilir. Ne gam! Bu küçük çaplı “skandal” genç kızın gazete manşetlerine çıkmasına yetip de artmıştır bile. Teklifler ardı ardına gelir. Öyle ki daha ilk filminin çekimlerine başlamadan İzmir Fuarı’nda sahneye çıkma teklifini cebine koymuştur bile.


Nitekim Osman Seden’in yönetmenliğinde çekilen Haram adlı filmin çekimleri tamamlanır tamamlanmaz soluğu İzmir’de alır. Fuar Göl Gazinosu’nda, Muazzez Abacı’nın kadrosunda ilk kez sahneye çıkar ama şarkıcı olarak değil. 


Programının komedyenleri Uğur Böcekleri ile birlikte minik bir skeçle çıkar izleyici karşısına. Skeçin içinde o günlerin çok popüler şarkısı “Bir Sevgi İstiyorum”u da bir kuble okur. Maksat sahnede boy göstermektir sadece. Çünkü halk sadece “taçsız kraliçe”yi merak etmektedir; yeteneklerini değil.


Gelgelelim sonrasında hem güzelliği hem de rol yeteneği ile sinemada umulmadık bir başarı kazanıp, filmleri çok iyi iş yapınca sahneye çıkmak artık kaçınılmaz olur. Sürekli gündemdedir, sürekli konuşulmaktadır ve dönemin gazinoculuk anlayışında sahneye çıkmak için biçilmiş kaftandır. Üstelik sesi şahane olmasa da şarkıcılık yeteneği de fena değildir. Nitekim ilk kez 1986’yı 87’ye bağlayan yılbaşı gecesi televizyonun yılbaşı programında şarkıcı olarak izleyici karşısına çıkarak bunu herkese gösterir.


1988 yılının şubat ayında yıllarca yasaklı kaldıktan sonra ilk kez sahneye çıkan Bülent Ersoy’un alt kadrosunda ilk gazino sınavını verir. Aynı yılın Kasım ayında ise bu defa Büyük Maksim Gazinosu’nda assolist olur. İlk albümü “Her Şey Gönlünce Olsun” 1989 yılında yayımlanır. Sinemada Yeşilçam geleneğinin star sisteminin bitme noktasına geldiği o günlerde Hülya Avşar adının yanına “şarkıcı” sıfatını da ekleyerek geleceğini garanti altına alır böylece.


Avşar’ın şarkıcılığı önceleri pek de ciddiye alınmaz, albümleri meraklısından başkasına hitap etmez. 1990 yılında “Hatırlar mısın?”, 1991 yılında “Hülya Gibi”, 1993 yılında “Dost musun Düşman mısın?” adlı albümleri yayımlanır ama hiçbiri müzik piyasasında ses getiren işler olmaz. 


Ta ki 1995 yılında yayımlanan “Yarası Saklım” adlı albüme kadar. Adını Sezen Aksu’nun aynı adlı şarkısından alan bu albümle nihayet şeytanın bacağını kırar. Bu albüm hem “hit” şarkılar çıkarır, hem de Hülya Avşar’ın şarkıcı olarak kendini kabul ettirmesini sağlar.


Sözleri Olcayto Önder’e, beste ve düzenlemesi Taşkın Sabah’a ait “Bu Gece Uzun Olacak” Avşar’ın ilk büyük “hit”i olur. Şarkı hem onun sesinin sınırları içinde çok doğru bir şarkıdır, akılda kalıcı ve eğlencelidir hem de şarkı için en ilgisizin bile ilgisini çekecek bir klip çekilmiştir. Nitekim şarkı kulaklarımızdan, klip de ikonik hafızamızdan uzun yıllar silinmeyecektir.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder