Günün Şarkısı 24 Ekim 2019


Sevinç Tevs – “Ve Ben Yalnız”


1927 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı Şan Bölümünü bitirdi. Ablası Sevim Tevs’le birlikte Ankara Radyosu’nda yaptığı programlarla tanındı. 


İstanbul’da ilk konserini Saray Sineması’nda verdi ve büyük ilgi gören bu konseri diğerleri izledi. Taksim Gazinosu ile imzaladığı üç aylık sözleşme sonrasında da müzik yaşantısına İstanbul’da devam etti.


1948 yılında Arif Mardin’in “For You” adlı bestesiyle katıldığı New York Caz Festivali’nde birinci oldu. 1957 yılında BBC Radyosu’nun Türkçe yayınlar servisi için iki program yaptı. 


1958 yılında gazeteci Cüneyt Sermet, Milliyet gazetesindeki köşesinde ondan “Türkiye’nin en iyi kadın caz şarkıcısı” diye söz ediyor ve onun dünyaca ünlü caz solisti Sarah Vaughan’la aynı kalibrede olduğunu söylüyordu.   


Türkiye'nin ilk madencisi iş adamı Siham Kemali Söylemezoğlu ile evliliğinden doğan kızının adını Şehrazat koydu. Önceleri şarkı söyleyerek müzik dünyasında adını duyuracak Şehrazat, sonrasında Türkiye’nin en önemli pop müzik bestecilerinden biri olarak anılmaya başlanacaktı. 


1968 yılında Yunanistan’da düzenlenen Apollonia Şarkı Festivali’nde Türkiye’yi temsil etmek üzere seçilen iki besteden biri olan Özdemir Erdoğan’ın bestesi “Özleyiş”i Ajda Pekkan seslendirirken, Selmi Andak’ın bestesi “Ve Ben Yalnız” ise Sevinç Tevs tarafından seslendiriliyordu. Ancak festivalden sonra şarkıyı plak yapan Sevinç Tevs değil, Gönül Turgut oldu. Tevs ise uzun yıllardır sahnede olmasına rağmen hâlâ bir plak kaydı yapmamıştı.


Kariyeri boyunca Amerika, Fransa, Küba, Portekiz, Mısır ve Belçika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde konserler veren, televizyon programları yapan Tevs, 1972’de Elmadağ’da kendi açtığı gece kulübü Club The Rythm Section’da program yapmaya başladı. Ancak bir süre sonra kulübü kapattı ve üç yıl kadar bir süre sahneden uzak kaldı.


1976 yılında ölümünden çok kısa bir süre önce çıktığı son televizyon programında hastalığından bahsederken şu cümleleri kuracaktı: “Sıkı durun, ürkmeyin ha! Kanserim ama korkmuyorum. Onunla altı ay önce vedalaştık, bir daha karşılaşacağımızı sanmıyorum. İnsan isterse hastalık konusunda bir yere kadar geciktirme yapabilir,” demişti. Ancak 24 Ekim 1976 günü hayata gözlerini yumdu.


İlk ve tek plağı ise ölümünden birkaç ay sonra düzenlenecek anma gecesi için basıldı. Türk Kanser Vakfı yararına yapılan gece için basılan plakta Tevs’in iki caz standardı kaydı yer alıyordu. 


Sevinç Tevs’in sesinden kaydedilmiş ve hiç yayımlanmamış “Ve Ben Yalnız” ise 2009 yılında sürpriz bir biçimde gün ışığına çıktı. 1968’de yapılmış bu kayıt, Selmi Andak bestelerinin orijinal kayıtlardan oluşan iki albümden birinde, “O Şarkıyı Henüz Yazmadım”da ilk kez yayımlandı.


Ne yazık ki bu benzersiz sesten, bu dünya çapında caz yorumcusundan elimizde kalan kayıt sayısı çok ama çok az. Umarım ve dilerim ki varlığını bildiğim kimi kayıtlar da zaman içerisinde yayımlanır.

Bugün Sevinç Tevs’in ölüm yıldönümü. Ruhu şâd olsun.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder