Günün Albümü 8 Kasım 2019


Çeşitli Sanatçılar – “Süper Karışık”


Türkiye’de müzik dinlemek için kaset kullanılmaya başlanmasının tarihi çok daha eski olsa da, 1986’da yürürlüğe giren bandrol yasası ile birlikte yasal kaset üretimin başlaması, plakların sonunu getiren kaset furyasının asıl başlangıcı oldu. Bu dönemde birçok firma maliyeti çok daha düşük, kârı çok daha fazla kasetleri tercih etmeye başladı ve birçok albüm plak olarak basılmadı. Dahası, firmalar çok sayıda toplama kaset yayımladılar. Bu kasetlerin büyük kısmı bugünlere ulaşmadı ama içlerinde arşiv açısından değer taşıyanlar da vardı. Neden mi? Çünkü bazı şarkıcıların albümlere girmemiş kayıtları da yer alıyordu bu karışık kasetlerde.


İşte 15 Eylül 1986 tarihinde Yaşar Plak etiketiyle yayımlanan “Süper Karışık” da böyle bir kasetti. Tür ayrımı ve müzikal bir akış gözetmeksizin, rastgele seçilmiş, rastgele sıralanmış 13 şarkı vardı bu albümde. İlk bakışta öyle gözüküyordu en azından ama biraz daha dikkatli bakınca kasette çok enteresan şarkıların yer aldığını fark etmek mümkündü.


Mesela Bergen’in o güne dek yayımlanmış albümlerinde yer almamış iki şarkı: “Mecburum” ve “Böyle Kadere”. Bergen o günlerde “Acıların Kadını” albümü ile çok popülerdi ve “Süper Karışık” kasetinin ilanlarında da Bergen ismi ön plana çıkarılmıştı bu yüzden.


Bir dönem Beyaz Kelebekler’in solisti olarak adını duyurmuş, solo kariyerinde ise arabesk şarkılar söylemeyi tercih etmiş Semra İleten’in de daha önce yayımlanmamış iki kaydı vardı kasette. O günlerin çok popüler iki şarkısı “Gülüm Benim” ve “Dertli Dertli” de bu kez Semra İleten’in sesinden çıkıyordu dinleyici karşısına.


Bunlardan daha da enteresanı ise daha önce hiç duymadığımız iki Nilüfer şarkısıydı: “Alçak Gönüllü” ve “Kiminse”. O güne dek hiçbir şarkının künyesinde adını söz yazarı olarak görmediğimiz Nilüfer, bu iki şarkının sözlerini kendisi yazmıştı ve her iki şarkı da birer yabancı şarkının uyarlamasıydı. Bu şarkılar “Nilüfer ’79” albümü için Burç Plak hesabına kaydedilmiş, nedense o albüme girmemiş ve Yaşar Plak’ın bu toplamasıyla ilk kez dinleyici karşısına çıkarılmıştı.   

Nükhet Duru’nun 1981 yılında Yavuz Plak etiketiyle yayımlanmış “Nükhet Duru ‘81” albümünden “İstanbul İstanbul”, Ajda Pekkan’ın Yaşar Plak’la anlaşmazlığa düştüğü dönemde yayımlanmış “Sevdim Seni” albümünden “Alışmak Sevmekten Zor” ve Sibel Egemen’in 1983 çıkışlı “Dünyam Değişti” albümünden “Vazgeçmem Senden”, kasetin pop kanadında kalan şarkılardı.


Tülay Özer – Yaşar Plak işbirliğinin 1981 çıkışlı albümü “Kalbimdeki Sevgili”den “Bir Fincan Kahve”, Ferdi Özbeğen’in 1980 albümü “Nice Yıllara”dan “İşte Bizim Hikâyemiz”, Adnan Şenses’in 1985’de Yaşar Plak etiketiyle sadece kaset olarak basılan “Dönme Sevgilim” albümünden “Topraklara Gömeceğim”, “Süper Karışık”ın alaturka – arabesk kıvamını artırıyordu. Halk müziğinden ise bir tek Ümit Tokcan’ın 1986’da yine sadece kaset olarak basılmış “Hicran” adlı albümünden alınan “Nerdesin Sen” adlı şarkı vardı. (Adnan Şenses'in "Dönme Sevgilim" kaseti 1994 yılında, Ümit Tokcan'ın "Hicran" adlı kaseti ise 2014 yılında Yaşar Plak tarafından yeniden yayımlandı.)


İşte bu hakikaten süper bir biçimde karışık kaset geçtiğimiz günlerde Yaşar Plak tarafından dijital albüm olarak yayımlandı. Böylece kaset baskısı üzerinde kalmış bir dolu şarkı daha bugüne ulaşmış oldu. Bergen’in sesini halihazırda dijital platformlarda mevcut albümlerinin dışında kalmış iki şarkıda yeniden duymak, Nilüfer’i belki de kariyerinin en tuhaf şarkısı denilebilecek “Alçak Gönüllü”de dinlemek ve aslında bütünde ‘80’ler müziğine şöyle balıklama dalmak için eşsiz bir albüm bu. Üstelik ses kalitesi gayet iyi. Tavsiye ederim.



Yavuz Hakan Tok

1 yorum:

  1. Nilufer'in sarkisini ilk kez dinledim. Esprili guzel bir sarkiymis.

    YanıtlaSil