Günün Şarkısı 2 Kasım 2019

Muraz – “Sen Ve Ben”


Daha önce de yazmıştım, bir grubun üyesi olmak bir müzisyen için yaratıcılık alanının dışına çıkmayı bir miktar zora sokan bir şey. Kişisel olarak her şeyi deneyebilirsiniz ama grupların kimyası buna kolay izin vermeyebilir. Bu noktada grupla devam ederken solo işler de yapmayı deneyen çok müzisyen var. Kimileri solo işlerinde de grupla yaptığı müziğin yörüngesinde dolaşıyor, kimileri ise tamamen farklı sulara yelken açıyor.


Yıllardır Gripin üyesi olarak tanıdığımız, Gripin’in kimi şarkılarında da besteci, bazen de söz yazarı olarak imzasını gördüğümüz Murat Başdoğan ilk kez solo bir çalışmayla çıktı karşımıza. “Sen Ve Ben” adı verilmiş tekli geçtiğimiz günlerde Eğlence Fabrikası etiketiyle yayımlandı.


Teklide şarkının “Radio Edit”, “Extended Version” ve enstrümantal olmak üzere üç versiyonu var. Söz, müzik ve düzenlemeler Murat Başdoğan tarafından yapılmış. “Solo” tabirinin hakkını veren bir iş bu zira tamamen “self-made” bir çalışma, bir proje. Zaten Murat Başdoğan da Muraz ismini kullanarak bunun bir proje olduğunu altını çiziyor. Hazır rüştünü ispat etmiş, kitlesini kemikleştirmiş bir isme sahipken Murat Başdoğan, o ismin ve Gripin markasının arkasına sığınmak istememiş belli ki. Bu bir cesaret ve öte yandan da bir samimiyet göstergesi bence.


“Sen Ve Ben” Gripin müziğinden tamamen bağımsız olarak elektronik sularda seyreden, daha genç, daha dinamik, daha modern ve başka bir kitlenin ilgisini çekebilecek bir şarkı. Şu dönemde buna benzer çok iş yapılıyor olsa da bu işi benzerlerinden farklı kılan müzikal derinlik ve incelik, armonik yapı ve deneysel ses kullanımı ki kuşkusuz bu da Murat Başdoğan’ın bunca yıllık birikiminin bir yansıması. Her ne kadar basın bülteninde “doğu-batı sentezi” klişesi kullanılmış olsa da ortaya çıkan sonuç klişelerin ötesinden ses veriyor.


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder