1978 Ekstra


1978 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye finalinde ilk elemeyi geçen 12 şarkının 2’si hiç yayımlanmadı. Bunlar Cahit Oben’in “Dosta Mektup” ve Cengiz Orçun’un “Barış” adlı parçalarıydı. 






Serpil Barlas ve İkinci Baskı’nın seslendirdiği “Yaşamana Bak”, Aydın Tansel’in seslendirdiği “Hiç Şansım Yok”, Grup Karma’nın şarkısı “İmkânsız”, Grup Sekstet’in şarkısı “İnsanız Biz” yarışmadan sonra 45’lik plak olarak yayımlanan şarkılar arasındaydı. Ancak bu şarkıların hiçbiri sonraki yıllarda yeniden seslendirilmedi.



Grup Anadolu Majör tarafından seslendirilen ve yarışmadan sonra yine 45’lik plak olarak yayımlanan “Dostluğa Davet” de daha sonra hiç yeniden seslendirilmeyen şarkılardan biri olarak kalacaktı. 



Şarkının orijinal kaydının enstrümantal versiyonu ise 1979 yılında yayımlanan “Besteleriyle Ali Kocatepe” adlı albümde dinleyici karşısına çıkmıştı.


Herhangi bir albümde yayımlanmamış olmakla beraber Boğaziçi Caz Korosu'nun Ali Kocatepe'nin 50. Sanat Yılı konserleri için yaptığı şu şahane düzenlemeyi de anlamadan geçemeyeceğim. 



Tıpkı “Dostluğa Davet” gibi, yarı finalde Nükhet Duru’nun seslendirdiği bir diğer şarkı olan “Anılar” da yarışmadan sonra 1 Numara Plakçılık hesabına 45’lik olarak yayımlanmıştı. 



Yıllar içerisinde bir Nükhet Duru klasiğine dönüşecek şarkı, Duru’nun aynı yıl yayımlanan “Melankoli” adlı ikinci 33’lük plağında ve 1981 yılında yayımlanan, bir nevi “best of” sayılabilecek “En Sevilen Şarkılarıyla Nükhet Duru” albümlerinde de yer alıyordu.



1988 yılında ise Nükhet Duru “Anılar”ı tam 10 yıl sonra yeniden seslendirdi ve düzenlemesi Aykut Gürel tarafından yapılmış bu yeni versiyon, Duru’nun “Benim Şarkılarım” adı verilmiş ve sadece kaset formatında yayımlanmış albümünde yer aldı.


Bu versiyonun üzerinden bir 10 yıl daha geçtikten sonra, 1998 yılında Nükhet Duru “Anılar”ı bu defa “Bir Nefes Gibiler” adlı albümü için bir kez daha seslendirdi. Bu albümdeki düzenleme ise Cenk Taşkan tarafından yapılmıştı.


Yine 1998 yılında yayımlanan “Remix 2” adlı Nükhet Duru kısaçalarında ise “Anılar” 3 farklı “remix” versiyonla karşımıza çıktı. Her 3 “remix” de Andy Chatterley ve Richard Sciesse tarafından Londra’da yapılmıştı. “Radio Mix” de Nükhet Duru şarkıyı Türkçe seslendiriyordu.


Şarkının “Latin Dance Mix” versiyonu Farah Yurtözü’nün yazdığı sözlerle İspanyolca olarak kaydedilmişti.


“Anılar”ın kısaçalarda yer alan üçüncü versiyonu olan “Club Mix” versiyonu da İspanyolca'ydı.


2006 yılında ise "Anılar"ın yine Nükhet Duru tarafından seslendirilmiş bir canlı kaydı yayımlandı. Duru'nun 2005 yılında Surp Vartanants Korosu eşliğinde Cenk Taşkan'ın 35. Sanat Yılı vesilesiyle verdiği "Sevgiyle El Ele" başlıklı konserin kaydının  yer aldığı ve konserle aynı adı taşıyan çift disklik albümde, Nükhet Duru şarkıyı Cenk Taşkan'ın yönettiği orkestra eşliğinde söylüyordu. 


Yarı finalde Ali Rıza Binboğa’nın seslendirdiği “Baharım Sensin”, ilk kez 1978 yılında 45’lik plak olarak dinleyici karşısına çıkmıştı.


45’likte “Baharım Sensin” adıyla yer alan şarkıya Binboğa 1979 yılında piyasaya çıkan “Yaramaz Çocuk” adlı albümünde de yer verdi. Kayıt aynıydı ama şarkının adı bu defa “Baharım Sensin” olmuştu.


“Baharım Sensin”i ilk kez yeniden seslendiren ise Yavuz Bingöl oldu. Bingöl’ün 1997 yılında piyasaya çıkan ve şarkıyla aynı adı taşıyan albümde yer alan versiyonun düzenlemesi de Yavuz Bingöl tarafından yapılmıştı.


Uzun yıllar Türkiye’de yaşayan ve müzik yapan İngiliz müzisyenler Andy Clayburn ve Paul Dwyer ya da bilinen adlarıyla EndiPol, 2009 yılında yayımladıkları “Ya Bugün Ya da Yarın” adlı albümlerinde “Baharım Sensin”e de yer verdiler ve kendi yaptıkları bu yeni düzenleme ile şarkıyı yeniden seslendirirken Ali Rıza Binboğa da onlara eşlik etti.


“Baharım Sensin”in yakın tarihli bir başka versiyonu ise Çağlar Öngel tarafından seslendirildi ve 2018 yılında dijital tekli olarak yayımlandı. Bu düzenlemenin kimin tarafından yapıldığını bilmiyorum. Dahası bu kaydın bütün dijital platformlarda yer almasına rağmen yasal olup olmadığına da emin değilim zira şarkının künyesinde söz ve müziğin “anonim” olduğu yazıyor.  


Yarı finalde Ayça ve Elma Şekerleri tarafından seslendirilen, finale kalamasa da halk tarafından çok sevilen “Küçük Kız” da yarışmadan hemen sonra 45’lik plak olarak yayımlanmıştı. 


Aynı yıl içerisinde aynı müzik firması, yâni Bip Plak, aynı şarkının iki farklı versiyonla yer aldığı bir de komedi plağı yayımladı. Bu plakta iki tiyatro oyuncusu, İbrahim Alben ve Volkan Saraçoğlu’ndan kurulu Kaygısızlar adlı ikili “Küçük Kız” parçasını aynı altyapı üzerine farklı sözlerle yeniden söylüyorlardı. 


Plağın A yüzünde yer alan “Mukaddes”, o günlerin çok popüler televizyon dizisi Zengin ve Yoksul’daki baş karakterlerden biri olan Tom’un ölümü üzerine yazılmış bir parodiydi ve sözler Ahmet Üstel tarafından yazılmıştı.


Plağın B yüzünde ise aynı şarkı bu defa İbrahim Alben’in yazdığı sözlerle “Sülü'cüm” olmuştu. Bu da dönemin siyasi figürleri Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan’ın taklitlerinin de yer aldığı bir siyasi taşlamaydı.


1978 yılı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemelerinde yarı finalde elenmesine rağmen halk tarafından çok sevilecek bir başka şarkı ise “Bu Gece” olacaktı. Rezzan Yücel’in seslendirdiği şarkının plağı yarışmadan kısa bir süre sonra piyasaya çıktı ve çok satıldı. 



Şarkıyı Rezzan Yücel’den çok sonra ilk kez yeniden seslendiren ise Demet Sağıroğlu oldu. Şarkının bestecisi Melih Kibar’ın bu kez düzenlemesini de yaptığı bu versiyon, 2001 yılında yayımlanan ve Kibar’ın imzasını taşıyan “Yadigâr” adlı albümde yer aldı.


“Bu Gece”nin orijinal 45’lik kaydı kullanılarak yapılmış “remix” versiyonu ise 2006 yılında yayımlanan “Bir Zamanlar Remix” adlı albümde yer aldı. Bu versiyon Murat Uncuoğlu ve Emre HC tarafından yapılmıştı.


2011 yılında şarkıyı bu defa Pınar Aylin yeniden seslendirdi. Aylin’in “Hit ‘70’ler” adlı albümünde yer alan bu versiyonda düzenleme Ünal Yüksel tarafından yapılmıştı.


“Bu Gece” 2016 yılında Engin Ciğercioğulları tarafından bir kez daha kayda alındı. Düzenlemesi de Engin Ciğercioğulları tarafından yapılan bu versiyon, Ciğercioğulları’nın “Yay” adı verilmiş albümünde yer aldı.


Türkiye elemelerinde birinci gelerek yarışmada ülkeyi temsil etme hakkını kazanan “Sevince” o günlerde Türkçe ve İngilizce versiyonlarının yer aldığı bir 45’lik plakla dinleyici karşısına çıkmıştı. 



Şarkıyı daha sonra yeniden seslendiren kimse olmadı. Ta ki 2006 yılına kadar. “Sevince”nin bestecisi Dağhan Baydur, şarkıyı Bara Yöngün Tümer’ün düzenlemesiyle bu defa solo olarak 2006'da yeniden seslendirdi ve bu kayıt, o yıl yayımlanan “Karmakarışık” adlı toplama albümde yer aldı. Söylemeden geçemeyeceğim ki şarkının bu “rock’n roll” düzenlemesi dinleyenlere “Acaba yarışmaya bu düzenlemeyle gitse sonuç farklı mı olurdu?” dedirtiyordu.


Yazının sonuna bir de “bonus” kayıt koymak istedim. “Sevince”nin İngilizce versiyonunu Grup Nazar seslendiriyor bu kayıtta ama bir farkla. Bu kez Nilüfer yok ve Nilüfer’in söylediği kısımları da Zeynep Tuğsuz seslendiriyor. Hiç yayımlanmamış bu kaydı ilk kez dinleyeceksiniz. İşte Nilüfer’siz “Darling”.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder