Kağıttan Kanatlar


Eflatun – “Uçsuz Bucaksız”


Eflatun, pop müziğin ana akımında, kalabalığın tam ortasında boy gösteren çok sayıda şarkı yazmış ama kendi şarkıcılık kariyerinde daha sakin suları tercih etmiş bir müzisyen. Yaptığı işten ve kendinden emin herkes gibi büyük harflere, “yaldızlı imgelere, toplara tüfeklere” ihtiyaç duymuyor.


2019 yılı ekim sonunda piyasaya çıkan yeni kısaçalarında da aynı çizgide ilerleyen bir Eflatun var. Aşk Müzik Yapım etiketiyle yayımlanan ve “Uçsuz Bucaksız” adı verilmiş kısacalarda üç şarkı yer alıyor. “Uçsuz Bucaksız” ve “En Güzel Ben Sevdim”, söz, müzik ve düzenlemelerinde Eflatun’un imzası olan şarkılar. ‘80’lerin hafif Türk sanat müziği akımında epeyce çok sevilmiş, çok fazla şarkıcı tarafından seslendirilmiş ama en çok Emel Sayın’ın sesinden kulaklarımıza yer etmiş “Yağdır Mevlâm Su” ise üçüncü şarkı olarak bir sürpriz gibi çıkıyor karşımıza.


“En Güzel Ben Sevdim”, Türkçe müzikte son yıllarda duyduğum en güzel aşk şarkılarından biri olabilir. Nişanlı düğünlü, hesaplı kitaplı o malum şarkıların samimiyetsizliği bir yandan, çemkiren şarkıların kötücül dili bir yandan derken masumiyetini, saflığını, zarafetini ve gerçekliğini kaybetmiş aşkların pazar yeri oldu nicedir Türkçe müzik. “En Güzel Ben Sevdim” bir dinleyişte kulakta kalan naif melodisi, yapaylıktan uzak ve içten, sitemkar ama zarif dili, sade ve özenli düzenlemesi, temiz icrası ile samimiyetinden şüphe duyurmayan bir şarkı olmuş.


“Uçsuz Bucaksız” da ona keza, bu defa bir ayrılık hikâyesi anlatmasına karşın, aynı olumlu dili kullanan pozitif bir şarkı. Eflatun bu şarkılarda hem başından beri sürdürdüğü çizgisini korurken hem de düzenlemelerde günün ritim ve “sound” anlayışını da göz ardı etmemiş. Nitekim üçüncü parça “Yağdır Mevlâm Su” da alaturka bir şarkı olmasına rağmen bu çizgide bir düzenlemeyle işlenmiş. Şarkı bu haliyle hangi kitleye hitap eder onu bilemedim ama zaten Eflatun’un ticari bir kaygı gütmediği de ortada.


“Uçsuz Bucaksız” kısaçaları yayımlanmasının üzerinden beş ay geçmesine karşın şu karantina günlerinde keşfedilecek şarkılar / albümler listesine rahatlıkla eklenebilir.               

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder