1979 Ekstra


1979 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemeleri, günün popüler müziğine hem şarkı hem de besteci ve şarkıcı kazandırma açısından pek de verimli olmayacaktı. Yarışmadan ne önceki yıllarda olduğu “hit” şarkılar çıktı ne de finalistlerden birilerinin şöhretine bu yarışma fazladan bir katkı sağladı. Hatta Kuzenler bu durumdan o kadar dertliydi ki "Popüler olmak için tek çaremiz kadın olmak," diyerek kadın kılığında poz bile vereceklerdi. 




Daha yarışma süreci devam ederken piyasaya sürülen “Sevgiliye” adlı 33’lük, İlhan İrem’in elenmesine neden olurken, yarışma şarkısı “Bir Yıldız” böylece plağa geçmiş oluyordu. 


İlhan İrem bu kaydı 1995 yılında yayımlanan “Sevgililer Günü” adlı albümünde bir kez daha kullandı ve fakat kendisi de dâhil olmak üzere bu “Bir Yıldız”ı 1979 yılından bu yana kimse yeniden seslendirmedi.


Yarışmadan sonra Kuzenler’in “Çağrı”sı ile Behiç ve Füsun Altındağ’ın “Burçlar”ı 45’lik plak olarak piyasaya sürüldü.


Çetin Alp’in “Elveda”sı ve Cantekin’in “Ayrılmak Olmasa” adlı şarkısı da 45’lik olarak yayımlanan şarkılar arasındaydı.


Cantekin, “Ayrılmak Olmasa”yı 1987 yılında sadece kaset formatında yayımlanan “Geçmiş Zaman Olur ki” adlı albümünde yeniden seslendirdi. Potpurilerden oluşan albümde bu şarkı da bir potpurinin içinde yer alıyordu ve düzenleme Osman İşmen tarafından yapılmıştı.  


Yarışmanın talihsiz birincisi “Seviyorum”, o günlerde 45’lik olarak yayımlanamadı ancak 21. Peron’un 1979 yılı mayıs ayında piyasaya sürülen “Tanışma” adlı 33’lüğünde şarkının hem Türkçe hem de İngilizce versiyonu yer alıyordu. Şarkının İngilizce sözleri de Maria Rita Epik tarafından yazılmıştı.  


“Seviyorum”, Maria Rita Epik tarafından 2005 yılında bir kez daha seslendirildi. Epik’in bu kez solo olarak ve caz formunda seslendirdiği bu versiyon, o yıl yayımlanan “Aradan Uzun Zaman Geçti” adlı albümünde yer alıyordu ve düzenleme Yavuz Darıdere tarafından yapılmıştı.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder