Bayramda Ne Yapıyorsunuz?



Bayramda ne yapıyorsunuz? Eş dost akraba ziyareti var mı? Yoksa dört gün dört gün deyip Ege - Akdeniz sahillerine mi kaçacaksınız? "Amaaan en iyisi evde oturmak," diyenlerden misiniz? "Açarım interneti, canlı yayın, cansız yayın, paylaşımdı, 'story'di derken geçer zaman... Son seçenek en iyi seçenek galiba. Ya da "zorunlu seçenek" mi demeliyim?  




Online konserlerin gırla gittiği şu günlerde en büyük ve en anlamlı konser organizasyonlarından birinin haberi POPSAV cephesinden geldi. Popüler Müzik Sanatı Vakfı’nın düzenlediği Bayramda Evde Kal Müzikle Kal konserleri,    24 – 25 – 26 Mayıs’ta 20:00 – 22:00 saatleri arasında YouTube Türkiye #EvdeKal ve NetD Müzik YouTube kanallarından canlı olarak yayınlanacak.


70’e yakın müzisyenin katılacağı bu festival gibi konser serisinde izleyeceğimiz isimler arasında hem 70’ler, ‘80’ler, ‘90’larda tanıdığımız yıldızların yanı sıra bugünün genç yıldızları da yer alıyor. Bu anlamda POPSAV bir ilki de başararak müziğin birden fazla kuşağını bir araya getiriyor.


Türkiye’de 1986 yılında Bandrol Yasasının yürürlüğe girmesi ile telif haklarının işlerlik kazanmaya başlaması, peşi sıra müzikte örgütleşmenin, meslek birlikleri oluşturmanın öneminin farkına varılması ile gelişen süreç 1989 yılında POPSAV’ın kurulmasına da vesile olmuştu. 


O günlerin hemen hemen tüm popüler yıldızlarının üyesi olduğu vakıf, yıllar boyunca çok önemli işlere imza attı ve müzisyenleri çatısı altında toplayan kıymetli oluşumlardan biri oldu. Dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın sanatçılarla birlikte sahnede “Samanyolu”nu söylediği POPSAV konseri görüntüsü o günleri yaşayan herkesin hafızasında tazedir daha.


Vakfın ilk yıllardan bu yana yaptıklarıyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için en kıdemli POPSAV emekçilerinden biri olan Baha Boduroğlu’nun kaleme aldığı yazıyı bu cümlenin üzerini tıklayarak okuyabilirsiniz.


30 yılı geride bırakan POPSAV, zaman zaman devletin, zaman zaman yerel yönetimlerin desteğiyle ama en çok da kendi yönetim kurulları ve üyelerinin çabasıyla ayakta kaldı. 


Yakın zamanda göreve gelen yeni Yönetim Kurulu, Metin Özülkü, Ferhat Göçer, Yonca Evcimik, Güliz Ayla, Gökhan Türkmen, Hakan Eren, Zeliha Sunal, Baha Boduroğlu ve Ömür Gedik’ten oluşuyor.


Yeni kurulun bu ilk organizasyonu ise günübirlik gelirle hayatını geçindiren ve pandemi nedeniyle aylardır işsiz olan müzisyenlere destek maksadını taşıyor. Zira üzerinde çok konuşulmasına, sık sık dile getirilmesine rağmen bu süreçte işsiz kalan müzisyenler için somut bir adım atılamadı; doğrudan doğruya meslek birliklerinin görev alanına girmeyen bu durum için birliklerin devlet yetkilileri ile yaptığı görüşmeler de konuya bir çözüm getiremedi.   


Bu konser dizisiyle bir yandan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bayramı evlerinde geçirmek zorunda kalacakların hoşça vakit geçirmesi sağlanırken bir yandan da sponsorlar vasıtasıyla gelir elde edilmesi planlanıyor. Yani ne kadar çok ilgi görür, seyredilirse, gelirin o kadar yüksek olması söz konusu. 


Sahnede ünlü ya da ünsüz sanatçıların arkasında, orkestralarında çalan, biz bir yerlerde konser dinlerken, bir eğlence mekânında eğlenirken sahnede yapılan işin asıl yükünü çeken ama hep daha az tanınan hatta bazen hiç tanınmayan, hep daha az kazanan hatta bazen hiç kazanamayan müzisyenler… Şimdi onlara destek zamanı. Tarihe geçecek bir bayramı tarihe geçecek konserlerle kutlamak da cabası... 

POPSAV resmi internet sitesi: https://popsav.org/


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder