Çağrı - "Dip"


"Yalan mı Bu Dünya?" 


Kendi adını taşıyan ilk albümünü 2009 yılında yayımlayan Çağrı, 2011’de “Bana Dokunma”, 2012’de “Neden Mutlu Değilim?”, 2013’de “Aferin” teklileriyle yoluna devam etti ve sonra yedi yıl ortalarda görünmedi. Bu pek ağır adımlarla ve müzikal tavır olarak da istikrarsız ilerleyişin yeni durağı, geçtiğimiz günlerde UBM etiketiyle yayımlanan “Dip” adlı teklisi oldu.




Bu “müzik yapmadan duramam, yaşayamam” değil de “canım istediğinde yaparım işte bir şeyler” hâli popüler müzik piyasası içerisinde pek akılcı bir davranış biçimi değil. Bir inandırıcılık sorununu da beraberinde getiriyor çünkü. Bununla beraber bu defa sırtını sağlam yere yaslamış bir Çağrı var karşımızda ki bu da uzun bir aradan sonra yeniden başlamak için doğru bir taktik olabilir.


“Dip”in söz ve müziği Sezen Aksu’ya, düzenlemesi Ozan Bayraşa’ya ait. Bir süredir üzerindeki ağırlığı atmış, bugünün pop müzik matematiğine kendi meşrebince ayak uydurmuş yeni sürüm Sezen Aksu şarkıları duymaya başladık. “Dip” de bunlardan biri. Basit ve kolay algılanabilir bir yapısı, çatısı var lakin bu sadeliğin içinde bile Sezen şairaneliğinin sille tokadı eksik değil.


Ozan Bayraşa’nın düzenlemesi ise şarkıyı adeta uçurmuş. Yakın geçmişte Simge’yle ortak çalışmalarında harikalar yaratmış Bayraşa bir süredir ortalarda görünmüyor ve doğrusu bu ya, eksikliği hissediliyordu. Onun gibi yaratıcı ve yenilikçi, duygusu ve cesareti yüksek müzisyenler şu sıralar müzikte en çok ihtiyacımız olan şey çünkü. Nitekim bu şarkıda da Ozan Bayraşa’nın imzası çok belirgin bir şekilde kendini hissettiriyor.


Baskın bir şarkı yazarı ve baskın bir aranjörün bir araya geldiği yerde Çağrı’ya doğru bir ses vermek ve doğru bir görselle pekiştirmekten başka iş düşmemiş. Gerçi Çağrı’nın sesini yer yer duymakta zorlanıyorsunuz dinlerken. Bu bir “mix” tercihi; ben her zaman şarkıcıyı altyapıdan bir tık daha fazla duyabilmek isteyenlerdenim. Bunu bir kenara koyarsak, taşların yerine oturduğunu ve bir paket olarak ortaya tekrar tekrar dinleme isteği uyandırabilen, tertemiz bir iş çıktığını söyleyebiliriz.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder