Edis - "Perişanım"


"Kaygılarım Tavan"


Edis’in Volkswagen Arena konserinde “yeni şarkım” diyerek söylediği “Bana mı?”yı duyduğumda açıkçası biraz da üzülmüştüm. Sonrasında şarkının yayımlanmadığını görünce yanlış bir iş yaptığının farkına vardı diye düşündüm. “Perişanım”ın ilk “teaser”ını yayımladığında da önce parodi sandım. Meğer değilmiş.




Bir müzisyenin kendini bir kalıbın, bir şeklin, bir türün içine sıkıştırmama, yerinde saymama, yeniliklere, denemelere açık olma kaygısını anlarım. Hak da veririm. Ancak Edis’in değişim ve dönüşümünde maalesef bu kaygının izlerini görünmüyor. Aksine, daha önce çokça yapılmış, neredeyse eskitilmiş bir şeylere özenmenin, dönemsel olarak popüler olan bir şeylerin peşinde gitmenin ve dahi taklit etmenin ötesini duymuyorum yeni şarkısında (ve imajında.)


“Gurbetçi ama aynı zamanda siyahi” telaffuzu, art arda gelen kelimelerin manalı cümleler oluşturmadığı Tarzanca ifade biçimi, melodisiz tekrarlar ve “auto-tune”lu ses… Bunlara yeterince doymadık mı? Bir de Edis’ten duymaya ihtiyacımız var mıydı? Beste yazabilen, söz yazabilen ve şarkı söyleyebilen Edis’ten hem de…


Bunları yapamayanlar için gayet kullanışlı bir tür evet; bir besteci, bir beste, bir şarkı sözü, düzenleme ve dahi şarkıcı olmadan bir şeyler yapabiliyorsunuz ve bunu müzik servis eden platformlardan “şarkı” diye satabiliyorsunuz; zamanın ruhu bu. Ama ben Edis’te bundan daha fazlası vardı diye biliyorum.


“Perişanım” bence Edis kariyerinde büyük bir hata, bir yanlış adım… Tam da dünyaya açılma planlarında ciddi mesafe kat etmişken… Umarım burada bundan sonra yapacakları da planlanan yurt dışı projeleri de bu yoldan ilerlemez; buradan giderek farklı, çarpıcı, dikkat çekici bir şey çıkarmak pek mümkün değil çünkü. 


Çok dürüstçe ve sözümü sakınmadan yazıyorum çünkü Edis’i hem müzisyen hem de insan olarak ne çok sevdiğimi hakkında yazdıklarımı okuyanlar bilir. Göründüğü kadarıyla şu an içinde bulunduğu çevre ve şartlarda biraz zor ama dilerim bir an önce hatasının farkına varır ve silkelenip kendine döner. 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder